Eile toimus Waide motellis neljas Eesti toidu pärastlõuna, mille korraldasid MTÜ Eesti Maaturism ja Eesti Toidutee koostöös maaeluministeeriumiga. Kutsutud olid eelkõige ettevõtete esindajad, kes on liitunud Eesti Toidutee võrgustikuga, aga võimalik oli osaleda kõigil huvilistel.
Igal aastal on Eesti toidu pärastlõunal uus teema. Eelmisel aastal oli juttu sellest, kuidas ennast nähtavaks teha ja turundada. Seekord oli teemaks hommikusöök.
„See on igasügisene üritus, mis toimub samal ajal Eesti maaturismi kokkusaamisega. Päeva esimesel poolel arutatakse maaturismi küsimusi ja päeva teine pool on pühendatud toidule,“ rääkis Jõgeva Koostöökoja toiduspetsialist Ülle Jukk, kes ka ise seekordsel pärastlõunal ettekandega esines.
Kuna selle aasta teema oli hommikusöök, lähenesid kõik õhtupoolsed ettekanded erinevatest vaatenurkadest just sellele. „Eesti toidutee hommikusöögikampaaniaga liitus rohkem kui 20 maaturismiettevõtet üle terve riigi – Võrumaalt kuni Saaremaani välja. Minu ülesandeks oli käia need läbi ja pildistada hommikusööke, mida nad pakuvad. Enamasti on need komplektid, mida valmistatakse tellimise peale. Teen kokkuvõtte, mida nägin, mis silma hakkas ja mida toredat neis kohtades leidus,“ tutvustas oma ettekannet Jukk, kes tegeleb teemaga toidublogija ja -fotograafina. Jõgevamaalt liitus kampaaniaga Veski Külalistemaja. Kõiki hommikusööke näeb Eesti Toidutee veebilehel www.toidutee.ee.
Pärastlõunal oli kavas Urpo Reintali ettekanne. Tema viis Eesti toidutee hommikusöögiprogrammist osavõtjatele läbi ka koolituse. Reintal on restorani Ylicool peakokk, kes valmistas ka eesti toidu pärastlõunabrunch´i.
Ettekanne oli ka Kadi Raudsepalt, kes veab maaeluministeeriumis toiduprojekte. Ta on üks olulisemaid tegijaid Eesti toidupiirkondade projektide juures, mida ta koos Kerli Nõgesega veab. Tema teema on, kuidas eesti toitu välismaal propageerida ja turundada. Jana Ruubel andis ülevaate Liivimaa maitsete projektist, Pille Petersoo teemaks oli, kuidas meie hommikusööki väliskülalistele tutvustada, ning Triin Veidemann rääkis Visit Estonia kasutusvõimalustest.
ANDRA KIRNA