Viimastel aastatel on just tumeda šokolaadi söömine Eestis kasvanud, eelmisel aastal tarbiti ligi 2600 tonni šokolaaditahvleid, millest ligi 20 protsenti ehk pea viiendiku moodustas tume šokolaad. Et poelettidel olevates magusatoodetes paremini orienteeruda, tutvustab toiduliit sel sügisel tumedat šokolaadi.
Tume šokolaad võib olla nii mõrumagus kui ka poolmagus, selles on 35-75 protsenti kakaomassi. Võrdluseks: piimašokolaad koosneb erinevas koguses kakaomassile lisatud kakaovõist, piimapulbrist, suhkrust ja maitselisanditest ning valge šokolaad ei sisalda üldse kakaomassi. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et just tumedal šokolaadil on mitmeid organismi toetavaid omadusi. Kakao ja seega ka šokolaad sisaldavad rikkalikult antioksüdante flavonoide.
Mida rohkem on tootes kakaoubade tahket osa, seda rohkem on ka flavonoide. Lisatud suhkur, piimatooted ja kakaovõi lahustavad kakao tahket osa. Flavonoidid toetavad organismi vastupanuvõimet põletikele ja viirustele. Samuti on uuringutega tõestatud, et need aitavad kaitsta südant ja veresoonkonda. Kindlasti tuleb tähele panna, et šokolaadi puhul ei ole tegemist ravitoimega, kuid tumedas šokolaadis sisalduvatel ainetel on organismi üldtugevdav ja kompleksne positiivne mõju.
Lisaks on hea just alanud pimedal ja vihmasel ajal teada, et tume šokolaad aitab hoida ära stressi ja loob hea meeleolu, kuna stimuleerib nn õnnehormooni endorfiini teket. Samuti kiirendab šokolaadis olev kofeiin südame löögisagedust, teeb erksamaks ja energilisemaks.
Üks oluline aspekt, millest magusa puhul alati räägitakse, on see, et maiustused teevad paksuks. Tähele tuleb panna, et tumeda šokolaadi kakaosisaldus on võrreldes piimašokolaadi ja valge šokolaadiga palju suurem ja järelikult on selles ka suhkrut vähem. Reegel on aga see, et nagu igasuguse toidu puhul, on ka tumeda šokolaadi puhul oluline mõistlik tarbimine. Ära ei tohiks unustada mitmekesist, tervislikku ja tasakaalus toidusedelit, sest vaatamata tumeda šokolaadi kasulikele omadustele, ei asenda see kindlasti kõiki organismile vajalikke aineid.
Uuringute kohaselt on organismi toetavaks koguseks päevas
Kindlasti võiksid magusasõbrad testida muude maiustuste kõrval ka tumedat šokolaadi, sest just sügis- ja talvekuudel, mil energiat kipub nappima ning organism vajab viirushaiguste ennetamisel lisatuge, aitab see maius tõsta tuju ja maandada stressi.
SIRJE POTISEPP,
toiduliidu juht