Toidutootjatel kiired päevad

Jõulude lähenedes on toiduga tegelejatel ikka kiired päevad.  . Põltsamaa Felixis käib praegu suur kapsategu, punapeetide ja kõrvitsate hoidistamine. Traditsiooniliselt on ettevõttes lisaks põhitöötajatele ametis ka hooajatöölised.

Põltsamaa Felixi turundusdirektori Marek Viiloli sõnul osteti kapsas ja punapeet lõviosas Põltsamaale lähematest piirkondadest ehk Jõgeva-, Järva- ja Viljandimaalt. Tänavu osteti kapsast kokku 450 tonni, mida on võrreldes möödunud hooajaga 100 tonni võrra rohkem. Uudisena lisatakse tänavu ühele hapukapsasordile köömneid ja teisele veini “Põltsamaa Kuldne”, toodetakse aga ka  traditsioonilist praekapsast, mulgi kapsast ning jõulukapsast pohlade ja rõõsa koorega. Käsil on ka salati valmistamine riivitud punapeedist ning borš.   

Tootmise kõrgajal on tarvis abilisi

Et toormekogustega toime tulla, oli ka sellel aastal 80 kurgitöötlejale hooajal abiks 150 inimest ning kõrvitsa töötlemisel 60-70 hooajatöölist. Praegusel kapsa- ja punapeediajal kasutatakse ettevõttes abitööjõudu vähem.  Tublimad hooajatöölised võeti muide alaliselt Felixisse tööle, seda on ettevõttes alati praktiseeritud. 

Kõige kaugemad töölised on tulnud Narvast, kuid enamik on siiski Põltsamaa lähiümbruse elanikud.

Marek Viiloli sõnul on tegelikult päris keeruline hooajatöölistele tööd plaanida, sest alati ei pruugi toorainet vajalikul hulgal kohale tulla. Hooaja lõpus kipub aga mõnikord abikäsi nappima.  Umbes 150 abilist plaanitakse hooajal tööle võtta ka järgmisel aastal. 

Kurgid purgis, kapsas ja punapeet veel tootmises

Oluliselt on muutunud ka tarbijate maitse-eelistused. Näiteks kõrvitsa puhul on toodetava koguse mahud igal aastal 10-20 protsenti kasvanud. Kui veel mõned aastad tagasi toodeti Põltsamaa Felixis 30 000 purki kõrvitsat, siis nüüdseks on kõrvitsapurkide arv kasvanud 150 000-le. Kui aastate eest oli kõrvits kaubanduses saadaval enamasti ainult jõulude ajal, siis nüüd võib seda leida aastaringselt.

Felixi turundusdirektori sõnul on kurgid mõistagi juba purki pandud, kuid kapsa ja punapeedi tootmine veel jätkub. Samuti pole lõppenud kõrvitsategu. Praeguse seisuga on Põltsamaa Felixis tänavu töödeldud ligi 1000 tonni kõrvitsat. Tegelikult on kõrvitsat mõnel aastal oluliselt rohkemgi töödeldud, 2007. aastal oli kõrvitsatonne peaaegu 2000.

90 protsenti kõrvitsatoodetest läheb Soome ja Rootsi. Sealsete tellimuste puhul esineb alati hooajaline kõikumine, millest tulenevad ka erinevad tootmismahud aastate lõikes.

Marek Viilol lausus, et kui käesoleval aastal oli Felixil mahtudes umbes 100-tonnine tagasiminek, siis järgmisel aastal peaksid toodangumahud taas kasvama hakkama. Sisseostetava toorme kogus peaks eelduste kohaselt ületama järgmisel aastal 1000 tonni piiri. Felixis tehakse tootmiseks prognoosid poolteiseks aastaks. Sellise ajavahemiku jooksul võib tootmises ja tarbimises toimuda täiesti ettearvamatuid muutusi. Näiteks  sai võileivakurk  sellel aastal juba aprilli lõpus otsa ja seetõttu polnud seda nelja kuu jooksul kauplustest võimalik osta. Tänavu jõuab turule üle 25 Põltsamaal valmistatava uue toote. 

Felixi tooted jõuavad Austraaliassegi

Turundusjuhi sõnul lähtutakse Felixis eelkõige kohalikust maitsest ja seetõttu jäävad kapsas, kartul, kõrvits, punapeet ning sibul kindlalt ka edaspidi Felixis töödeldavate juur- ja köögiviljade nimistusse. Samuti ka rapsiõli, mida ostetakse Jõgeva lähistel asuvast ettevõttest Werol Tehased.

Küllaltki uue toormena kasutatakse suvikõrvitsat. Viilol kinnitas, et suvikõrvitsat on neil plaanis senisest veelgi rohkem kasutama hakata. Samas lõpetati Põltsamaal ära õunamahla pressimine. Sellise otsuse põhjustas ühelt poolt seadmete amortiseerumine,  teisalt oleks pressi käigushoidmiseks tarvis iga päev 50 tonni õunu, mida pole paraku Eestist kokku osta võimalik.

Lõviosa Felixi toodangust tarnitakse Soome, Rootsi, Lätti ja Leetu. Nimistusse on lisandunud Austraalia ja Venemaa Siberi-alad. 

Jõululaual palju Felixi toodangut

Felixi toodangu müügi kõrghooaeg on jõulude ajal ja aastavahetusel. Näiteks glögi, kõrvitsasalati ja pohlamoosi  müüakse  90 protsendi ulatuses just sellel ajal.

Felixi turundusdirektor lausus, et kui kartul, liha ja pagaritooted kõrvale jätta, siis enamiku jõululauale vaja minevast leiavad ostjad kindlasti Felixi toodangu hulgast, alates hapukapsast, punapeedist ja kõrvitsast ning lõpetades sinepi, mädarõika ja magustoitudega.

Meie tarbijaid peaksid rõõmustama kohe kauplustesse jõudvad ning hästi jõululauale sobivad uued kapsa- ja kurgihoidised ning salat riivitud punapeedist.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus