Soola lisage toidule kahvliga!

Soolatarbimise vähendamiseks alustab Tervise Arengu Instituut teavitust, millega suunab ja õpetab tarbijaid kauplustes lugema ja võrdlema tootepakendeil kirjas olevat. Inimene tohiks tarbida maksimaalselt umbes 5 grammi ehk ühe triiki teelusikatäie soola ööpäevas, soola pikaajaline liigtarbimine põhjustab aga mitmesuguseid terviseprobleeme.

Umbes 80 protsenti meie tarbitavast soolast tuleb poest ostetud valmistoitudest ja toiduainetest, ülejäänu lisatakse ise toitu valmistades juurde. Seetõttu on eriti oluline lugeda toodete pakenditel kirjas olevat, pidades silmas infot soolasisalduse kohta. Suhteliselt palju soola võivad sisaldada needki tooted,  mille kohta seda esmapilgul arvatagi ei oska, näiteks leib või hommikusöögihelbed.  

Kindlasti tuleks jälgida soolasisaldust töödeldud toodete, näiteks vorstide, sinkide, leibade, kalakonservide, juustude ning kastmete ja maitseainesegude puhul. Rohkelt soola sisaldavad ka kulinaarialettide valmistoidud, mille söömist võiks tegelikult võimalusel vältida. Ka liha ja lihatoodete puhul tasub lugeda tooteinfot, sest lisatud sool ei kajastu toote nimes. Kindlasti ei tule neist toiduainetest loobuda, vaid alati tuleks valida väiksema soolasisaldusega variante.

Kahjuks ei ole pakenditel soolasisaldus märgitud ühtsel viisil. See võib olla märgitud kas koostisosade loetelus protsendina toote massist, toiduainete nimekirjas naatriumina 100 grammi toote kohta või GDA märgistuses protsendina päevasest soovitatavast kogusest. Ka ei ole soolasisaldus kirjas kõikide toitude pakenditel. See on kohustuslik teatud suurema soolasisaldusega toodete puhul ning juhul, kui pakendil on esitatud mõni toitumisalane väide, näiteks “vähesoolane”.

Tooteinfo hõlpsamaks lugemiseks on Tervise Arengu Instituut välja töötanud uue veebipõhise soolakalkulaatori, mis arvutab välja toiduaines oleva soolakoguse, võrdleb seda teiste sarnaste toodete soolasisaldusega, arvutab soola koguse söödud toidust ning võrdleb seda maksimaalselt lubatuga. Kalkulaatori saab tasuta alla laadida ka nutitelefonides ja tahvelarvutites kasutamiseks.

Veebielehel http://www.toitumine.ee/kampaania/soolapanekahvliga on samuti kirjas õpetus, kuidas leida pakendi etiketti lugedes toote soolasisaldus, miks ja kui palju soola me vajame ning kuidas vähendada selle tarbimist. Samal lehel leidub ka varem välja töötatud soolakalkulaator, millega saab arvutada kokku kogu oma päevamenüüs sisalduva soolakoguse.

Oma soolatarbimiselt oleme ülejäänud Euroopaga sarnasel tasemel, mis tähendab, et tarbime seda vähemalt kaks korda rohkem, kui tarvis oleks ehk üle 10 grammi päevas. Soola võiks aga päevas tarvitada maksimaalselt 5 grammi, mis on umbes üks triiki teelusikatäis. Keedusoola koostises on 40 protsenti naatriumi ja 60 protsenti kloori. Juhul, kui toote pakendil on kirjas naatriumikogus, saab selle soolagrammideks teisendada, kui korrutada see arv 2,5-ga.

Soola kahjulik toime tulenebki naatriumist, õigemini selle liigtarbimisest. Soola pikaajaline liigtarbimine võib tõsta vererõhku, mis omakorda suurendab südamehaiguste riski. Ülekaal, liigne alkoholi tarvitamine, diabeet ja stress suurendavad soola vererõhku tõstvat toimet veelgi, sest need pärsivad neerude tööd. Lisaks on kindlaks tehtud, et liigne soolatarbimine on seotud ka teiste haigustega nagu osteoporoos, neeruhaigused, ülekaal, vähk. Sool raskendab ka astma sümptomeid.

i

TAGLI  PITSI, Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert

blog comments powered by Disqus