Puu- ja köögivilju tuleks süüa tunduvalt rohkem

Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu tulemused näitavad, et soovitusliku koguse köögivilju sõi päeva jooksul vähem kui kolmandik uuringusse kaasatuist.

2012. aastal läbi viidud uuring näitas, et soovitusliku koguse ehk vähemalt 200 grammi puuvilju päevas oli söönud viimase seitsme päeva jooksul 51 protsenti vastanutest.  Soovitusliku koguse ehk 300 grammi köögivilju oli viimase nädala jooksul päevas tarvitanud vähem kui kolmandik vastanutest ehk 28 protsenti.

i

Eestlased võiksid märkimisväärselt rohkem järgida  tervislikke eluviise ning lisada oma toidulauale senisest enam puu- ja köögivilju. On väga oluline tegutseda selle nimel, et eestlaste tarbimisharjumused muutuksid.

Kuigi toitumisuuringud näitavad vähest puu- ja köögiviljade tarbimist, kasvab nende müük iga aastaga. Müügitulemuste põhjal võib väita, et eestlased ikkagi ostavad aina enam värskeid puu- ja köögivilju. Eelmisel kevadel kasvas näiteks puuviljade müük võrreldes 2012. aastaga 21 protsenti. Köögiviljade müügimaht kasvas samu perioode võrreldes 16 protsenti. Värskete viljade saadavus poelettidel on iga hooajaga aina parem ning sortiment on märkimisväärselt laienenud.

i

Aprilli alguseni kestab tervisekampaania “Joo puu- ja köögivilja”, mis pakub omanäolisi lahendusi, kuidas rohkem puu- ja köögivilju süüa. Hobikokk Kätrin Maidla tutvustab, kuidas neid smuutidena igapäevasesse menüüsse lisada. Kaks nädalat kestva kampaania jooksul on puu- ja köögiviljadel kauplustes ka tavapärasest soodsamad hinnad, samuti jagatakse nõuandeid, kuidas neid järjest rohkem toidulauale lisada.

i

TAGLI PITSI, Tervise Arengu Instituudi ekspert

blog comments powered by Disqus