Põltsamaal on alanud jõulueelne kapsaralli

Orkla Eesti Põltsamaa
tehas paneb tänavu purki ligi 600 tonni kapsast, mida on kolmandiku võrra rohkem kui mullu. Erinevalt paljudest teistest toodetest, mida tehakse ka ekspordiks, süüakse kogu kapsatoodang ära Eestimaal.
Suurem kapsategu algas Põltsamaal oktoobris, hetkel on tootmine täistuuridel ja lõppeb vahetult enne jõule. Purki panekuks vajaliku kapsa hankis tehas Tartu-, Võru- ja Põlvamaa põllumeestelt.
Tõeliseks kapsaralliks läheb
novembri lõpus, esimese advendi lähenedes. Lisaks kapsale hoogustub jõulude eel hüppeliselt ka kõrvitsa ja teiste pühadelauale sobilike salatite, samuti kastmete müük.
Kapsategu Põltsamaal ulatub 1960. aastasse, kui tehases hakati üleliidulise retsepti ja tehnoloogia järgi tootma mulgikapsast. „Põltsamaa mulgikapsa“ praegune retsept pärineb aga aastast 2012.
Põltsamaa toodetest on eestlaste vaieldamatuks lemmikuks praekapsas porgandiga, mille retsept ja tehnoloogia pärinevad 1970. aastate algusest ning mis on välja töötatud just Põltsamaa tehases. Aastate jooksul on retseptis tehtud väikeseid kohendusi, et vastata nii tarbija kui kestlikuma tootmise ootustele.
Lisaks kapsastele paneb Põltsamaa tänavu purki 2200 tonni kurke, 800 tonni kõrvitsat, 280 tonni peeti, 390 tonni kartulit, 200 tonni porgandit ja 120 tonni suvikõrvitsat. Kapsast kulub hooaja jooksul ühtekokku aga suisa 1050 tonni, sest lisaks prae- või mulgikapsastele on kapsa näol tegemist olulise komponendiga erinevates Põltsamaa toodetes. Kokku läheb purgi- ja valmissuppidesse, salatitesse ja hoidistesse 5200 tonni köögivilju, millest suurem osa on tänaseks purgis.

VOOREMAA

blog comments powered by Disqus