Põltsamaa koduleivaküpsetaja pääses “Leiburi leivateo” konkursi finaali

Järgmisel nädalal peetakse Leiburi 250. sünnipäeva puhul välja kuulutatud konkursi “Leiburi Leivategu 2012” finaal, kus selgub Eesti parim kodune rukkileib ja selle küpsetaja. Finaali pääses ka Põltsamaa koduleivaküpsetaja Triin Kuus.

Triin Kuusi sõnul on tema kodus juba üle kolme aasta leiba küpsetanud. Leivaküpsetamiseni jõudis naine ühe tuttava soovitusel, kes talle tookord ka juuretist pakkus. Ta tunnistas, et kui esimestele leivategudele mõelda, siis olid  need ikka üsna algelised. Mõni leib sai natuke liiga hapu, teine jälle liiga tihke.  Aga tasapisi hakkas osavus tulema.  

Poest leiba ei osta

Triin Kuusi sõnul nende pere üldiselt poest leiba ei ostagi, igal nädalavahetusel küpsetab pereema kodus kaks pätsi. Kui vaja, siis tuleb vahel ka nädala sees leivategu ette võtta. Triin küpsetab leiba perenaistele tuntud pikerguses keeksivormis ja see näeb välja nagu kauplustes müüdav vormileib.

Tainast ei tee ta väga tugevat ja paksu, vaid pigem on see pehme ja kohev. Sellist tainast on mugav just vormi küpsema panna. Pere olevat omatehtud leivaga juba sedavõrd harjunud, et poest ostetut enam hästi ei tahagi.

Leiburi konkursil osalemise idee tekkis leivameistril täiesti juhuslikult, kui ta ajalehes kuulutust nägi. Triin on sugulastele, sõpradele ja tuttavatele külla minnes ikka omaküpsetatud leiva kostiks kaasa võtnud ning  et seda on alati kiidetud, julges ta ka konkursile minna.  

Finaalis tuleb retseptist kinni pidada

Esimeses voorus tuli kodustel leivaküpsetajatel avaldada arvuti vahendusel oma leiva retsept, lisada sinna juurde foto ning panna kirja ka oma leiva lugu. Konkursileiva nimeks sai “Triinu rukkileib”. Omaküpsetatud leivaga tuleb minna 24. oktoobril Tallinnas restoranis Leib Resto ja Aed toimuvasse finaali.  Triin tunnistas, et tegelikult ta väga lootis finaali pääseda, ehkki ei teadnud, palju konkursil osalejaid on ning kui tihedaks konkurents kujuneb.

Perenaise sõnul tegelikult finaalis eriti enam midagi muuta ei anna, sest retsept on ju ees, millest tuleb kinni pidada. Nii jääb tal vaid loota, et eelmise päeva leivategu hästi õnnestub. Talle pakub loomulikult huvi ka võimalus teiste finalistide leibasid maitsta. Ja sõltumata sellest, kuidas tal finaalis läheb, jätkab ta oma pere traditsiooni ja küpsetab leiba edasi.

Leiburi turundusjuhi Annika Oja sõnul osales konkursil 60 leivaküpsetajat. Varem on ettevõttes korraldatud küll leivatoidukonkursse, aga leiva küpsetamises pole varem veel võisteldud. Konkursileibasid hindavad žürii liikmetena ka finalistid ise.

Annika Oja sõnul on sellise hindamise mõtteks võimalikult suur objektiivsus. Kui leibasid hindaksid ainult Leiburi esindajad ning ajakirja “Oma Maitse” peatoimetaja, jääks hinnang liialt subjektiivseks. Leiburis on otsustatud, et konkursi võitnud  leiba hakatakse nende firmas tootma ning seda on edaspidi võimalik kauplustest osta. Konkursile laekunud leivaretseptid leiab aadressilt: www.toidutare.ee/leivategu2012.

Finaalis seitse koduleivaküpsetajat

*Triin Kuus Põltsamaalt retseptiga “Triinu rukkileib”

*Eha Karus Jõhvist retseptidega “Küüslaugu koriandrileib” ja “Sibulaleib oliividega”;

*Karin Adelbert Türilt retseptiga “Lihtne ürdileib”

*Nele Laanmaa Haapsalust retseptiga “Tomati-ürdileib”

*Maret Tobber Tartust retseptiga “Meie pere kodune rukkileib”

*Natalia Bobina Tallinnast retseptiga “Tomati-sibula leib”

*Agne Kallas Tallinnast retseptiga “Kanepiseemne leib”

Lõppvõistluse žüriisse kuuluvad

*Leiburi tootearendusjuht Tiina Rühka

*Leiburi tootearendaja Heldi Käär

*Oma Maitse peatoimetaja Monika Kelle

*Kõik finalistid 

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus