Tänavu oli Eestis rikkalik õunsaak, just seetõttu pandi Põltsamaa Felixis üle paari aasta taas käima tööstuslik mahlapress. Peagi võib kauplustest leida pakendatud ehtsat värsket õunamahla, mis pole valmistatud mitte kontsentraadist, vaid just tänavusest õunasaagist.
iii
Seni valmistati Põltsamaa Felixis õunamahla peamiselt kontsentraadist, mille tegemise protsessis eraldatakse õunamahlast kuivaine. Üldiselt valmistatakse pea kogu maailma toiduainetetööstuses õunamahl eelnevalt tehtud kontsentraadist, värske mahla pakendamist tööstustes kuigi sageli ei praktiseerita.
“Õunapress on meie tehases olemas juba 1986. aastast. Peamiselt on selle abil valmistatud mahlakontsentraati. Vahepeal jäi värskelt pressitud õuntest valmistatud mahla valmistamine ja villimine soiku, sest kontsentraadist mahla tootmine on lihtsalt paindlikum,” rääkis Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol.
“Seekord otsustasime õunad otse mahlaks pressida ning värsket mahla turustama asuda. See on meile küllalt uus kogemus.”
Värskel õunamahlal mitmed eelised
Põltsamaa Felixil on olemas kümne aasta tagune kogemus, mil valmistati väiksem partii värsket õunamahla. Mahla pressimisel ja selle jõudmisel tootmisliinidele hoiab silma peal ettevõtte peatehnoloog Kalle Ojassalu, kelle sõnul pole õunte pressimisel ega mahla villimisel probleeme ette tulnud. Pigem on väiksemaid vaheaegasid esinenud õuntega varustamisel. “Meie jõuame rohkem õunu ära pressida, kui neid meile siia ette tuuakse,” rääkis Kalle Ojassalu. Peatehnoloogi sõnul võiksid nemad pressida neli kuni kuus pressitäit õunu päevas. Üks pressitäis on kaheksa tonni õunu.
Tootmisahel peab toimima tõrgeteta
iii
Lisaks õunamahla valmistamisele on mahlapressi kasutatud veel veinimahla tegemiseks. Nii on selle pressi abil valmistatud mahla ka mustikast, mustsõstrast, jõhvikast ja teistest marjadest.
“Naturaalsel mahlal on kontsentraadist valmistatuga võrreldes ikkagi tuntav maitseerinevus, ka värv ja aroom on teine,” loetles turundusdirektor värske õunamahla eeliseid. Pealegi jääb värske mahla tootmisel ja pakendamisel üks tootmislüli vahele. Tuleb ju kontsentreerimise käigus mahlast välja aurutada vesi ning kaob ka aroom. Turundusdirektori sõnul meenutab õunamahlakontsentraat välimuselt mett või suure viskoossusega siirupit. Et sellest taas mahl saaks, peab lisama niisama suures koguses vett, kui mahla kontsentreerimise käigus sealt välja aurutati.
“Kontsentraati jagub meil ka eelolevaks aastaks,” rääkis Marek Viilol, miks seda tänavu ei toodeta, vaid värsket õunamahla kauplustesse saadetakse.
Õunad mahlaks kahe nädalaga
iii
“Me anname võimaluse kõigile neile, kellel endal õunapuid pole või kellel puudub võimalus mahla teha, tänavu sügisel naturaalset mahla juua,” rõhutas turundusjuht. Praegu käib päevas Põltsamaa Felixi õunapressist läbi umbes 40 tonni õunu, mahla tuleb välja umbes 80 protsenti. Sellel aastal on plaanis pressida 400 tonni õunu, millest valmistatakse umbes 300 000 liitrit mahla. Tehases asuva pressi alt on mõned aastad tagasi läbi käinud ka 2000 tonni õunu hooaja jooksul.
Kindel toormetarnija tagab kõrge kvaliteedi
iii
Turundusjuhile teada oleva info kohaselt on Põltsamaa Felix siinses piirkonnas ainus õunamahla valmistav firma, kus on olemas mahla tegemiseks tarvilik tootmisahel alates kindlast õunte tarnijast ja võimalusest õunad otse tööstuses mahlaks pressida ning lõpetades võimalusega mahl pakkidesse villida. Ükski teine mahlatootja Eestis ega Baltikumis praegu sellist tootmisahelat ei oma. Kodusel moel valmistatud naturaalset õunamahla on võimalik osta ökopoodidest, ent tööstuslikult toodab seda vaid Felix. Õunu mahla tegemiseks ostetakse Eesti suurimalt õunakasvatajalt — aktsiaseltsilt Rõngu Aed. Õunakasvatajatelt ostetakse kolme sorti õunu: Põltsamaa taliõuna, Tellissaart ja Talvenaudingut. Turundusjuhi sõnul ostavad nad õunu ühelt kindlalt õunakasvatusfirmalt seetõttu, et nii saadakse lühikese ajavahemiku jooksul ühtlase kvaliteediga ning kokkulepitud koguses tooret.
Põltsamaa Felixis villitud õunamahla tetrapakendi tunneb kauplustes lihtsalt ära, sest sellel on meie parima naissuusataja Kristiina Šmigun-Vähi portree.
iii
TOOMAS REINPÕLD