Eelmisel kolmapäeval valmistasid Põltsamaa ametikooli 2. ja 3. kokanduskursuse õpilased mitmeid eesti rahvustoite.
iii
Põltsamaa Ametikooli kokkade õppelaboris käis juba hommikul kella kümnest saadik vilgas tegevus. Ligikaudu kolmkümmend õpilast sagis toidunõudega kolistades ja retseptist näpuga järge ajades köögis edasi-tagasi. Aeg-ajalt kostusid hõiked: “Õpetaja Anneli, õpetaja Merle või õpetaja Taimi, tulge, palun, appi!” Põhiliselt pidid kutseõpetajad Anneli Peterson, Taimi Saarmann ja Merle Suurväli aitama õpilastel otsustada, millisest nõust roogasid serveerida ja millist maitsetaime garneeringuks kasutada.
Teise kursuse neiu Kai-Liis Kivi, kes valmistas kartuli-tanguputru peekoniga, kinnitas, et talle meeldib eesti toite valmistada, kuid siiski ei osanud tüdruk öelda, kas talle meeldivad rohkem kodumaised või eksootilised road. Kolmandal kursusel õppiv Kätlin Järvet valmistas kilupirukaid. Tema arvates on siiski välismaiseid toite põnevam teha kui kodumaiseid ja soolaseid toite lihtsam valmistada kui magusaid. “Mulle meeldib eestimaiseid toite nii süüa kui ka valmistada,” rääkis kolmandal kursusel õppiv Tiina Rohtmets, kes enda sõnul kodus nädalavahetustel leiba küpsetab. Eesti toidu päeval valmistas tüdruk kaalikavormi.
Mitmed magustoidud kamast
Loomulikult ei puudunud toitude hulgast ka traditsioonilised mulgi kapsad ning verivorstid. Vorste pidid õpilased tegema algusest lõpuni ise, alates vere ja tangude segamisest ja soolde toppimisest ning lõpetades nende keetmise ja küpsetamisega. Vorste valmistasid kaks noormeest, õige vorstitoppimise tehnika näitas kätte õpetaja Anneli Peterson. Vorstidele lisati parema maitse saamiseks ka pisut peekonit.
Mitmetes roogades kasutati kamajahu. Valmisid kamatarretised, kamakreem, kamakook ahjuõunaga, kama-jogurti magustoit ja kamapallid. Viimased ei olnud siiski päris algupärase retsepti järgi valmistatud, sest neile lisati kakaod, rummi ja kookost, mis olid vanasti siinmail kättesaamatud toiduained.
Põhikomponentideks mesi ja õlu
Tavalist odrakaraskit serveeriti kokteiliklaasis, mille põhja oli valatud mesi ja piim. Palju köitis tähelepanu ka pähklikook, kus teiste komponentide kõrval oli kasutatud mett, mida lisati ka kaalikavormile ja kamakreemile. See näitab, et mesi on meie toidulaual olnud ja on ka praegugi au sees.
Veel valmistasid kokaõpilased mitmeid kokteile. Lembitu nimeline kokteil koosnes heledast õllest ja liköörist “Vana Tallinn”. Teine alkoholi sisaldav jook koosnes soojast õllest ja mahlast. Joogi maitsmisel oli kõigepealt tunda sooja õlle maitset, millele lisandus mõnus mustsõstra järelmaitse. Õllest tehti ka maitsev püreesupp, millele oli lisatud praesaiakuubikuid.
Veel valmisid ametikooli köögis traditsiooniline piima-kruubisupp, oa- ja hakklihapada, ahjuõunad rosinate ja pähklitega, ühepajatoit lamba- ning sealihaga, veripannkoogid, verikäkid, mustikakissell riisipudruga ja paljud muud eestimaised toidud.
Õpetajate Anneli Petersoni ja Taimi Saarmanni sõnul polnudki päeva eesmärk teha eesti toite rangete vanade retseptide järgi. Nii mitmeski toidus kasutati selliseid põnevaid maitseained nagu oregano, münt, ingver, mida algupärastes retseptides kirjas polnud.
Kilupirukad
200g võid
150g hapukoort
500-700g jahu
soola, suhkrut
Täidis: 20 kilu, 7 muna
Vahulelöödud võile lisada koor ja jahu. Tainal lasta 30 minutit jahedas kohas seista, siis välja rullida. Tainas lõigata nelinurkadeks, millest igale asetada œ kilu ja keedetud munasektor. Kaks taignanurka lüüa ülestikku, määrida munaga ja küpsetada ahjus pruuniks. Süüa puljongi kõrvale .
Kama-jogurti magustoit
300g maitsestamata jogurtit
200g suhkrut
300g vahukoort
150g kirsikompotti
70g kamajahu
50g likööri „Vana Tallinn“
40g vaniljesuhkrut
20g ingverit
kaunistamiseks melissi
Valmistamine: Vahusta vahukoor. Sega jogurtisse suhkur ja riivitud ingver. Ühenda segades vahukoor ja jogurt. Lisa kamajahu ja vahusta. Lisa kirssidele liköör.
Serveerimine: Aseta kõrge jalaga klaasi vahukoore ja jogurti segu. Aseta peale 2-3 kirsi ja natuke kompotivedelikku. Peale raputa veidi kamajahu ja hakitud melissi.
Oapada hakkliha ja singiga
500g kuivatatud põldube
150g sibulat
35g küüslauku
150g porgandit
400g paprikat
400g hakkliha
150g peekonit
800g purustatud tomateid
1tl soola ubade keeduvette
1tl köömneid
pipart, soola, suhkrut
Panna oad leige veega ööpäevaks likku, seejärel keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks. Koorida ja tükeldada sibul, porgand, küüslauk. Pestud paprikal eemaldada seemnded ning lõigata kuubikuteks. Poti põhjas pruunistada peekon ja hakkliha, maistestada. Lihasegu hulka lisada sibul, porgand, küüslauk. Hautada, vahepeal segades. Kallata segu hulka keedetud oad, paprika ning purustatud tomatid. Maitsete ühtlustamiseks hautada oapada madalal kuumusel 10-15 minutit. Serveerida kuklite või praekartuliga.
Kamakreem meekastmes (6 portsjonit)
œ klaasi kamajahu
750g hapukoort
50g suhkrut
100g röstitud pähkleid
100g želatiini
vaniljesuhkrut, kaneeli
Valmistamine: rösti pähklid ja haki peeneks. Sega kõik toiduained omavahel, lisa ettevalmistatud želatiin, pane vormi või pokaali tarretuma. Lisa meekaste.
Meekaste:
150g rõõska koort 35%
3 munarebu
2 sl mett
1tl likööri
Valmistamine: Sega kõik toiduained. Kuumuta kuumaveevannil tihenemiseni. Jahuta, maitsesta likööriga.
iii
EILI KOITLA