Köögiviljakasvatajate nõupäeval osalejatega kohtus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Jõhvi esinduse konsultant Lauri Alonen. «Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu otse põllumajandustootmist ei toetata. Põllumehed ja aiapidajad, kes saadusi ise ümber töötlema hakkavad, võivad meilt saada alustava ettevõtte stardiabi,» ütles nõustaja.
Lauri Aloneni hinnangul on Peipsi ääres kasvatatud sibul, kurk ja teised köögiviljad igati kvaliteetsed. «Piirkonna elanikud võiksid olla majanduslikult aktiivsemad ja mõelda, kuidas oleks võimalik aisaadusi kohapeal töödelda,» julgustas Alonen.
Nõupäeval osalenud köögiviljakasvataja Igor Akulits Lohusuu vallast märkis, et üks tema koduvalla elanik hakkabki lähiajal turustamiseks kurke soolama. Perenaise Ljubov Agulitsi sõnul on köögiviljakasvatajate üheks tõsisemaks probleemiks turustamine. «Mullu oli hea kapsa-aasta. Turul on seda rohkesti ja sellepärast on meil jäänud suur osa kapsasaagist müümata,» kurtis aiapidaja.
Õppepäeva korraldaja, Mustvee lillekaupluse Helen omanik Peeter Ennok märkis, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindaja kutsuti õppepäevale esinema seetõttu, et köögiviljakasvatajatel on tekkinud mured seoses Eesti astumisega Euroopa Liitu. Kerkinud on näiteks küsimus, kas euroliidu tingimustes võibki üldse köögivilju turustamiseks kasvatada.
Lillekaupluse omanikud Elle ja Peeter Ennok on korraldanud Mustvees köögiviljakasvatajatele õppepäevi juba kuus aastat. Uutest teadmistest ja nõuannetest huvitatute arv on iga aastaga kasvanud. Seekordsel õppepäeval oli osalejaid Mustvee ja Rakvere linnast, Kasepää, Lohusuu ja Avinurme vallast.
JAAN LUKAS