Eeloleval neljapäeval, 7. septembril saab Puurmanis sealse mõisa tõllakuuri esisel platsil teoks tervisepäev, mille raames valmistatakse tervislikke toite puu- ja köögiviljadest ning osaletakse kampaanias Köögiviljad kaalu ei kasvata.
Puurmani vallavalitsuse sotsiaaltöö- ja lastekaitse peaspetsialisti Karmen Allevi sõnul liitusid nad kampaaniaga ja said tervisepäeva läbiviimiseks toetuse Jõgeva maavalitsuselt. Puurmanis on olnud juba mitmete aastate vältel traditsiooniks korraldada terviseneljapäevi. Nii saab ka seekordne tervise hoidmisele ja tugevdamisele suunatud päev teoks neljapäeva õhtul, et ka tööl käivad inimesed sellest osa võtta saaksid. Projektitaotluses on ajaliselt paika pandud, et tervisepäev tuleb läbi viia septembrikuus.
Puurmani vallal on juba pikemat aega väga hea koostöö MTÜ-ga Peipsimaa Kogukonnaköök, kelle esindajad tulevad kohale oma köögiboksi ja toiduainetega, kus on eelistatud Eestimaal kasvatatud aia- ja põllusaadused. Huvilistele pakutakse toidu valmistamiseks välja lihtsaid lahendusi, mida inimesed saavad kodus proovida valmistada ja perele lauale panna.
Karmen Allevi sõnul kirjutavad kiiremate näppudega inimesed kohapeal tutvustatavad retseptid üles, mida pärast üksteisele jagatakse. Peaspetsialisti sõnul jagatakse nutikaid ideid selle kohta, kuidas lihtsatest puu- ja köögiviljadest maitsvaid toitusid valmistada. Eelmisel aastal grilliti tervisepäeval maisitõlvikut, mis sulavõiga üle määriti. Selline küpsetatud maisitõlvik maitses kõigile hästi. Süte sees küpsetati suvikõrvitsat, millele lisati mett ja kaneeli ning tulemuseks oli suurepärane magustoit.
Neljapäeval on ka lõkketuli üleval ning saab juua kuuma teed. Karmen Allev ütles, et toidu tegemine on tegevus, mis meelitab alati huvilisi kohale ning seetõttu usub, et 20-30 inimest tuleb kindlasti ka sellel korral, ehkki alati võiks osalejaid rohkem olla. Peaspetsialist ei välista, et neil veel lähiajal, näiteks tervisepäevade raames, rabamatk teoks võib saada.
MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök eestvedaja Triinu Akkermanni sõnul sai Puurmani vallaga koostöö alguse aastaid tagasi, kui nad tervislike toitumise õpitubasid korraldasid. Kogukonnaköögi eestvedaja usub, et seekord teevad nad mõnd põnevat toitu nuikapsast, mis mõistagi ei ole ainus köögivili, mida neljapäeval toituvalmistamiseks kasutatakse. Triinu Akkermannile on kõrva jäänud, et lapsed söövad enamasti tooreid juurvilju ja seetõttu on tema eesmärgiks pakkuda välja huvitavaid lahendusi juurviljade küpsetamiseks. Akkermanni sõnul on Peipsimaa Kogukonnaköögi esindajate sooviks, et pered ja lapsed sagedamini ja rohkem puu-, juur- ja köögivilju sööksid. Selleks tuleb need erineval moel maitsvamaks muuta. Kindlasti võiks toidu juurde kuuluda vähem kartulit. Aga rohkem kapsast, pastinaaki, peeti ja muid aia- ning põllusaadusi.
Igapäevaselt korraldavad Peipsimaa Kogukonnaköögi liikmed toiduvalmistamise õpitubasid, kus olulisel kohal on Peipsi kaladest valmistatavsöök. Samuti uluki- ja veiselihatoidud. Enamasti lepitakse enne kokku, millest toitu valmistatakse, seejärel tuleb Peipsimaa Kogukonnaköögi seltskond kohale, juhendab kokandushuvilisi ning nimesed valmistavad ise toidu. Nii saab see ka neljapäeval Puurmanis olema.
TOOMAS REINPÕLD