Nädalavahetus kulges Jõgevamaal kohvikutepäeva tähe all, sest suurt kohvi- ja toidupidu peeti nii Puurmanis, Tapikul, Mustvees kui ka Jõgeval. Sai nii kõhutäidet, aga ka hingetoitu.
Reedel oli Mustvees esimene kodukohvikutepäev pealkirjaga „Augustilummus.” Osa võttis viis kohvikut, kes kõik olid täiesti omanäolised nii teemadelt kui ka toitudelt.
Flokside õppepäevast kotlettideni
„Augustikuu oma sumedate õhtute, ritsikate siristamise ja flokside lõhnaga tekitab meis kõigis lummava ja müstilise tunde,” tõdeb kohvikutepäeva mõtte algataja ja nime ristiema Laidi Zalekešina. Tema enda koduaias oli päev täis erinevaid üritusi, ehk nagu ta ise ütles, et avatud oli aed kümnest kümneni. Kõigepealt algas õppepäev, mis oli pühendatud hostadele, tutvustati üle 60 erineva sordi. Edasi läks päev aiakohvikus Pärlike ja menüüs olid kõige populaarsemad seenekotletid, seeneampsud ja nii ilusad koogid, et ei raatsitud süüagi.
Kogu päeva jooksul oli väljas MTÜ Paita mind toetuseks annetuskast, sest perenaine on võtnud endale südameasjaks neid aidata.
Mustvee Betaania kogudusel ei olnud esimene kord avada oma uksi kohvikuna. Seda tehti esmakordselt juba sel aastal Mustvee linnapäevadel. Igal pühapäeval on küll koguduses jumalateenistused, aga ka kohalikud on tunnistanud, et pole varem koguduse ruumides käinud ja olid külalislahkest vastuvõtust ja igal täistunnil toimunud koguduse liikmete antud kontsertidest vaimustunud.
Marja kohviku perenaise Merili soov oli tähelepanu pöörata just lastele, olid batuudid, mänguväljak ja imearmsad küülikud. Kohvikumenüü oli pikk, aga imemaitsev. Vanaema Elma küpsetatud pika traditsiooniga kohupiimakook oli kõigi lemmik. Hea lasti maitsta ka ahjusoojal suitsurääbisel.
Sadamakohviku lubatud miljoni dollari vaade Peipsi järvele oli täiesti olemas. Peakokk Katrin kiitis uhkusega, et kõikide lemmik oli vanaema Tiiu küpsetatud rabarberikook. Sadamakohviku hooaeg alles algas ja praegu käib testperiood, aga juba on selge, et Peipsi kohalik kala ja kohalik tooraine jääb igal juhul menüüs põhikohale.
Peipsi Teemaja uksest sisse astudes jäid kõigepealt silma imeilusad koogid. Valmistajaks oli andekas 18-aastane pagariks õppiv Triin, kelle unistuseks on tulevikus avada päris oma pagaripood.
Koduõlu ja itaaliapärased toidud
Laupäeval peeti Puurmani piirkonna kodukohvikutepäeva. Hommikul toimusid Puurmani staadionil võistlused ja jõumängud lastele, keskpäevast tegid külastajatele oma uksed lahti ka kõik kodused kohvikud.
Pedja jõe ääres asuva Puurmani mõisa vana aednikumaja aias oma uksed avanud Kati Kovacsi nimelise vanadekodu kohvikus oli seekord põhirõhk itaaliapärastel roogadel. Kohvikupidaja Villu Päärt selgitas, et on sõpradega Puurmani kohvikute päevast osa võtnud juba kolmel järjestikusel aastal ning iga kord on nad kohvikus külastajatele pakkunud erinevate rahvuste toite.
„Külastasin hiljuti Toscana maakonda Kesk-Itaalias – sellest ka Itaalia-teema tänavusel Puurmani kohvikutepäeval. Esimesel aastal avasime siinsamas kodukohviku ungaripäraste toitudega, teisel aastal osalesime Portugali roogadega. Olen igal aastal oma kohviku teema valinud vastavalt sellele, kuhu riiki ma viimati reisinud olen,” selgitas Postimehe ajakirjanik ja Puurmani mälumängu eestvedaja Villu Päärt.
Mõni kilomeeter Puurmanist väljas asuvas Tammiku kohvikus ja Tallinna maanteel avatud olnud Karuküla Kraavikohvikus pakuti külastajatele hõrgutiste kõrvale ka kohapeal valmistatud koduõlut ja käsitöösiidrit.
Puurmani loss oli kohvikute päeval külastajatele avatud mõisate päevade raames. Nimelt osaleb Puurmani loss juba 16. hooaega toimuval külastusmängul Unustatud Mõisad, mille käigus kutsutakse kultuuriloohuvilisi Eestimaa mõisaid külastama.
Puurmani kohvikute päev lõppes murudisko ja tantsupeoga Kati Kovacsi nimelise vanadekodu puhveti aias.
Menüüsse tuli ka sibula-toorjuustukook
Pühapäeval toimus Tapikul järjekorras kolmas kohvikutepäev. „Alustasin ettevalmistustega kaks-kolm päeva tagasi. Mõned toidud ja suupisted saab varem valmis teha,“ ütles Tapiku külade seltsi juhatuse liige Eda Kasar. Tema sõnul on igal kohvikutepäeval millegagi üllatatud. Näiteks sel aastal oli esimest korda menüüs sibula-toorjuustukook, kukeseenepirukas.
Külaseltsi eestvedaja Hiie Nugis valmistas kohvikutepäevaks korvikesi nii magusa kui ka soolase täidisega ja teisigi suupisteid. Samuti oli tema kohvikulaual suitsukala. Hiiel tuli kohvikupidamise kõrvalt üsna tihti käia ka raamatukogus, kus ta perenaine on.
„Mõned kahtlevad, kas suhteliselt väike küla Tapiku raamatukogu vajabki. Mitme inimese jaoks on aga raamatukogu väga oluline. Meid külastavad ka lapsed ja noored,“ rääkis ta.
Traditsiooniliselt kuulub Tapiku kohvikutepäeva juurde teatrielamus. Tänavu oli Alburahva teater Järvamaal külas etendusega „Sangadega saunamees“, mille kirjutanud Küllike Veede ja lavastanud Tiit Tammleht.
Lisaks kõhutäitele pakuti hingetoitu
Pühapäeval avasid uksed ka seitse Jõgeva kodukohvikut. Kuum suvepäev meelitas külalised juba hommikust peale linna jalutama ning nii polnud imestada, et üks minevamaid kaupu oli just kodutehtud limonaad, mida leidus mitmeski kohvikus. Lisaks müüdi nii magusaid vahvleid ja koogikesi, aga sai ka soolast suupistet. Lisaks pakuti hinge- ja vaimutoitu, sest Jõgeva linnaraamatukogu juures kaubeldi lisaks toidupoolisele ka raamatutega. Lisaks loeti luulet ja mängiti õuemänge.
Vaimutoitu kostus keskpäeval Jõgeva kultuurikeskuse eest, kus astus üles ansambel Õed-Vennad Ristikheinad Vähendatud Koosseisus.
ULVI TAMM
JAAN LUKAS
TAAVI KELDER
KERTTU-KADI VANAMB