Tuleva nädalavahetuse muudavad Kuremaal sündmuste- ning rahvarohkeks laupäeval peetav mõisakultuuri festival ja pühapäevane kohvikute päev. Huvilistel on võimalik omandada teadmisi ja oskusi õpitubades, tuvuda paikkonna ajalooga, nautida mitmes stiilis muusikat ja maitsta tervislikke toite.
Sihtasutuse Kuremaa Turismi– ja Arenduskeskus juhataja Annika Tagaküla märkis, et nii laupäevane kui ka pühapäevane ettevõtmine on pühendatud saja seitsmekümne aasta möödumisele Kuremaa lossi ehitamisest. Nii vanaks sai loss möödunud aasta lõpul. “Mõisakultuuri festival hakkab peale avatseremooniaga ja kauplemisega käsitöölaadal. Õpitubadesse oodatakse huvilisi teadmisi ja oskusi omandama,” lausus korraldaja.
Leivategemist õpetav osaühingu Haldjaleib omanik Annely Maksan Tallinnast Nõmmelt nentis, et kui tavaliselt kestab leivategu poolteist päeva, siis Kuremaal tuleb toime tulla paari tunniga. “Seepärast teen kodus ettevalmistusi. Teema “Leivategu Jõgevamaa moodi” vihjab sellele, et igas piirkonnas küpsetatud leivad on millegi poolest omapärased. Põhja-Eesti leib erineb Lõuna-Eesti omast ja Setumaal tehtud leib on päris isemoodi maitsega,” rääkis naine.
Õpitoas “Jõgevamaa kihelkondade toitude valmistamine ning maitsmine” tutvustab kokakunsti Viljandis asuva Paalalinna kooli söökla juhataja Kirke Rahnel. “Teeme toitu kolmes osas, neist igas valmib soolane ja magus roog. Valmistame näiteks lusikapannkooke, hernetampi, kalakotlette ja muudki,” ütles ta. Annika Tagaküla sõnul korraldatakse toiduvalmistamise õpitoas osalejate vahel loosimine, kus auhinnaks on peoruumide kasutamine Kuremaa lossis.
Sepa õpitoas, mille pealkirjaks Naela tegemine Kuremaa moodi, on juhendajaks sepp Valentin Morozov Tartust, stukkdekoori õpetab Helen Roosileht Viljandist. Suurema osa õpitubadega seotud kuludest katavad korraldajad, veidi tuleb tasuda ka osalejatel.
Toimub vestlusring Jõgevamaa mõisatest, mida juhib teemakohase raamatu kirjutanud Alo Särg. Eriti põhjalikult räägib ta Kuremaa mõisast ja sellega seotud mõisatest.
Pühapäevane kohvikute päev avatakse Kuremaa lossi eest keskpäevatunnil. Tseremoonial viibivad kõik kohvikupidajad. “Mina avan lossis ürditeede kohviku, kus lisaks tervislike jookide maitsmisele saab vaadata ka väljapanekut ürtidest, mida ise kasvatanud ja korjanud olen,” teatas riigikogu liige Marika Tuus-Laul. Endel ja Silvia Sööt ütlesid, et nende koduaias avatud vaarikakohvikus on põhiliseks maiustuseks vaarikakook ja proovida saab ka mõndagi soolast. Söödid jagavad nõuandeid ka vaarikate kasvatamiseks ja kasutamiseks. Pargikohvikus pakub gurmeeroogasid Katrin Saar, rannas paiknevas küpsetatud liha kohvikus Annika Tagaküla. Veskikohvikus saab proovida Kristi Kuusi ja Erika Meistri tehtud muffineid. Kõik kohvikud on avatud kella viieni õhtupoolikul.
“Augustikuised peod Kuremaal on saanud traditsiooniks ja selles kaunis ja kultuuriloolises paigas tähistatakse sel moel ka Jõgeva valla aastapäeva,” rääkis Jõgeva vallavolikogu aseesimees Ain Viik.
“Kuremaal toimuvatel pidustustel osaleb ka delegatsioon Jõgeva valla Valgevene sõpruspiirkonnast Volõžini rajoonist,” ütles vallavanem Enn Kurg.
JAAN LUKAS