On alanud Tervise Arengu Instituudi järjekordne puu- ja köögiviljade söömist edendav teavitus “Köögiviljad kaalu ei kasvata”.
Teavituse eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust ning näidata, et rohkelt köögivilju sisaldav toit aitab tervislikul viisil kehakaalu kontrolli all hoida või seda alandada.
Eelmise aasta andmetel on Eestis ligi 60 protsenti meestest ja pea pooled naistest ülemäärase kehakaaluga, st ülekaalulised või rasvunud. Liigne kehakaal on aga mitmete haiguste või tervisehäirete riskifaktoriks. Köögiviljade kogus, mida inimesed enamasti viimase nädala jooksul endi hinnangul sõid, on 100-200 grammi päeva kohta. Minimaalne kogus päevas oleks aga 300 grammi. Neid mehi-naisi, kes söövad päevas köögivilju alla 300 grammi, on 71 protsenti.
Tänu suurele vee- ja kiudainetesisaldusele täidavad puu- ja köögiviljad hästi kõhtu, aga annavad samas vähe energiat. Neis on ka minimaalselt rasvu. Kui süüa palju puu- ja köögivilju, saab kõhu täis juba väiksema energiakoguse juures, mis aitabki tagada normaalse kehakaalu. “Erinevalt puuviljadest, nõuab köögiviljade söömine üldjuhul rohkem pingutust. Köögiviljad on vaja söömiseks ette valmistada: puhastada, tükeldada, seetõttu on vaja ka menüüd planeerida ja osata mitmekesiseid roogi valmistada.
Inspiratsiooni ammutamiseks annavad toidublogijad veebilehel toitumine.ee soovitusi köögiviljatoitude valmistamiseks ning huvilistel on võimalik tellida endale iga päev e-mailile ühe köögiviljatoidu retsept. Lisaks on teavitusse kaasatud söögikohti, kes teevad kampaania ajal köögiviljarikastele toitudele soodustusi või pakuvad erimenüüd. 14. aprillil alustab ringsõitu köögiviljalavka, mis peatub Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Türil mitmel pool. Lavkas pakutakse sooja köögiviljatoitu ja jagatakse infomaterjale. Teavitus toimub ka raadios, teles, välimeedias ning internetis.
Puu- ja köögivilju tuleb süüa vähemalt viis portsjonit ehk 500 grammi päevas. Viiest portsjonist kolm võiksid olla köögiviljad ja kaks puuviljad. Toidusoovitustes ei loeta köögiviljade hulka kartulit, mis on koos teraviljadega tärkliserikaste toitude grupis. Eelistama peaks värskeid või külmutatud vilju konserveeritutele ning arvesse lähevad köögiviljad igasugusel kujul (niisama näksides, salatites, toitude koostises).
Teavitust rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist programmi “Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014” raames.
SIRET SAARSALU, Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist, toitumisnõustaja