Kohvioad vastavalt teie maitsele?

assotsiatiivne foto (pexels.com)

SISUTURUNDUS

Paljudele inimestele on kohv oluline osa nende igapäevasest rutiinist. Sageli on see tähtsam kui hommikusöök või õigeaegne tööle jõudmine. Kuid olenemata sellest, kas alustate oma päeva kuuma kohviga või naudite pärastlõunast kosutust, mõjutavad kohvi maitset paljud tegurid.  Kas vajate veidi abi, et leida teile sobiv jook? Lugege edasi, et teada saada 4 suurimat asja, mida arvestada oma järgmise kohvioa või valmistamisviisi valimisel. Kohvioad on võtmeteguriks selle juures, kuidas kohv maitseb. Oluline on päritoluriik, sort ja isegi jahvatuse jämedus. Erinevatel masinatel valmistatud samadest ubadest ilmnevad ka erinevad maitsenoodid. Kohvioad vajavad laiemat selgitust, seega sukeldume nende maailma.

  1. Võtke arvesse päritolu

Erinevad kohvioad omavad laia maitseprofiili ja nende päritolu mängib selles olulist rolli. Kohvi kasvatatakse eri piirkondades kogu maailmas ja igal piirkonnal on oma ainulaadne maitseprofiil. Meie lemmik kohvioad on pärit palju laiemast maailmast, kui me ette kujutame.

Sõltuvalt päritoluriigist arenevad kohvid erineva maitsega. Lõuna-Ameerikas kasvatatud kohvid meenutavad väidetavalt šokolaadi, millel on pähkli- ja šokolaadimaitselised noodid. Aafrikas kasvatatud kohvid on seevastu puuviljase iseloomuga. Aasias kasvatatud kohv on palju mõrum ja mahedam. Uurige veidi ubade päritolu kohta, et saada aimu, milliseid maitseid on oodata. Võite otsida ka ühe päritoluga kohvioad, mis on pärit konkreetsest piirkonnast ja millel on erilisem maitseprofiil.

Ühe päritoluga kohv rõhutab selle piirkonna ainulaadseid maitseid, kust kohv pärineb. Konkreetne kliima, kõrgus merepinnast ja pinnasetingimused (ehk terroir) annavad kohvile erilise maitse. Ühe päritoluga kohvidel on enamasti tugevamad ja ainulaadsemad maitsed, mis võivad olla puuviljased, lillelised ja erksad kuni mahedate või šokolaadimaitseliste maitseteni.

Segu on loodud selleks, et tasakaalustada ja täiendada erinevate ubade erinevaid maitseomadusi. Röstijad võivad segada ube, et saavutada maitse ja aroomi ühtsus. Maitse on sageli pehmem ja tasakaalustatum, eesmärgiga saavutada meeldiv profiil laiemale tarbijaskonnale.

  1. Robusta või Arabica?

 Robusta kohvioad on pärit peamiselt Kesk- ja Lääne-Aafrikast, Kagu-Aasiast ja Brasiilia osadest. Nad on tuntud oma vastupidavuse ja kahjurikindluse poolest, nad kasvavad hästi madalamal ja soojemas kliimas. Robusta oad on tavaliselt tugeva, julge ja maheda maitsega, mida sageli kirjeldatakse kui mõru, pähkli või puiduse alatooniga. Need sisaldavad rohkem kofeiini kui araabika kohvioad, mis aitab kaasa nende mõrule maitsele ja tugevamale “löögile”. Neid ube kasutatakse tavaliselt espressosegudes nende paksu crema tõttu ja lahustuvas kohvis nende taskukohasuse ja vastupidavuse tõttu.

Araabika kohvioad on tavalaiselt kvaliteetsemad ja need on pärit Etioopiast, kus kohv esmakordselt avastati. Need kasvavad kõrgemal ja neid kasvatatakse tavaliselt sellistes riikides nagu Kolumbia, Brasiilia ja Etioopia. Araabika kohviubadel on lai valik maitseprofiile, mida sageli kirjeldatakse kui keerukamat, ühtlasemat ja magusamat, mille noodid ulatuvad puuvilja ja lillelisest kuni šokolaadise ja pähklini, sõltuvalt piirkonnast ja röstimisviisist. Nende kofeiinisisaldus on madalam kui robusta ja neid eelistatakse üldiselt nende mahedama ja nüansirikkama maitse tõttu, mistõttu on need populaarsed erikohvide tarbijate seas. Araabika on haigustele vastuvõtlikum ja selle kasvatamine on keerulisem, mis aitab kaasa selle kõrgema hinna kujunemisele.

  1. Röstitud kohvi tüübid

Kohvioad saavad vastava röstimise juures erinevaid maitseid. See tuleneb sellest, et kohvioad läbivad röstimisel keemilise muutuse, mis mõjutab nende maitset, aroomi ja happesust.  Kohvioad röstitakse tavaliselt ühel neljast tasemest: hele, keskmine, keskmine-tume või tume.

  • Hele röst. Need kohvioad röstitakse võimalikult lühikest aega, mille tulemuseks on heledam värvus ja väiksem struktuur. Maitse on tavaliselt kerge ja õrn, mõõduka või kõrge happesusega. Kibeduse tase on üsna madal, mis meeldib paljudele tarbijatele!
  • Keskmine röst. Kõige levinumad on keskmiselt röstitud kohvioad, mida röstitakse mõõdukal temperatuuril. Keskmise röstimise kohvi maitseprofiil on tasakaalustatud, sisaldades nii magusust kui ka happesust, kuid on täidlasem kui heledalt röstitud kohv.
  • Keskmine-tume röst. Keskmiselt tumedaks röstitud kohvioad on rikkalikuma ja täidlasema maitsega kui keskmiselt röstitud kohvioad. Rohkem mõrudust hakkab sisse hiilima, kuid happesuse tase on madal. 
  • Tume röst. Need kohvioad saavad kõige pikema röstimise. Kui eelistate julgemat maitset, otsige tumedat rösti, näiteks prantsuse või itaalia rösti. Tumedad röstid on kõige julgema ja rikkalikuma maitsega ning vähese happesusega. Lisaks sellele on nende röstide kibedusaste kõige kõrgem, mida mõned inimesed peavad veidi karmiks. 

assotsiatiivne foto (pexels.com)

  1. Õige pruulimismeetodi valimine

Erinevad pruulimismeetodid võivad oluliselt mõjutada teie kohvi maitset. Mõned populaarsed pruulimismeetodid on järgmised:

  • Filterkohvi: lihtne meetod, mis toodab mahedat, ühtlast ja tasakaalustatud maitsega kohvi. 
  • Presskann: kipub olema julgem ja tugevam, täidlase maitsega.
  • Ülevalamine: delikaatsem, puhta ja ereda maitsega.
  • Espresso: see on kõrge rõhu all keedetud kontsentreeritud kohv, mille tulemuseks on tugev ja intensiivne maitse.

Loomulikult sõltub pruulimismeetod tegelikult kasutajast, kusjuures meetodi muutmine muudab oluliselt üldist maitseprofiili, näiteks kasutatava kohvi kogus, veetemperatuur ja pruulimisaeg. Seega harjutage juba kodus kasutatavat meetodit, et tagada parim pruulimine.

  1. Jahvatuse suurus

Saate valida jahvatatud kohvipakendi jahvatussuuruse või jahvatada selle kodus kohviveski abil. Kohvi jahvatuse suurus mõjutab oluliselt kohvi maitset. Selle põhjuseks on see, et jahvatuse suurus mõjutab kohvi veega kokkupuutuva kohvi pinda, mis mõjutab kohvi kiire ja täieliku ekstraheerumise kiirust.

Peamised maitse erinevused:

  • Peenema jahvatuse tulemuseks on tugevam, intensiivsem ja kibedam kohv.
  • Jämedama jahvatuse tulemuseks on mahedam, vähem hapukust ja kibedust omav kohv. 

Joome kohvi

Erinevad kohvioad tuleb hoolikalt läbi testida, et leida endale sobiv kohvi. Lõppude lõpuks valmistate tassi head kraami peaaegu iga päev, nii et leidke protsess, mis teile meeldib. Miks mitte panna oma maitsemeeled proovile ja valida mingi oasort või röstimisaste, mida te tavaliselt ei proovi? Kes teab, võib-olla üllatate end sellega, mis teile meeldib!

 

blog comments powered by Disqus