Põltsamaa linnas peeti tänavu juba kuuendat kohvikutepäeva. Vaatamata aeg-ajalt sadanud vihmale, liikus kohvikute vahel pidevalt rahvast ning siin ja seal lasti endale head ja paremat pakkuda. Ühtekokku oli linnas avatud 23 kohvikut.
Kohvik „Suu saab magusaks” on osalenud kõigil kuuel kohvikutepäeval. Traditsiooniliseks toiduks oli kodune seljanka, lisaks mitmesugused koogid.
„Oleme SOS Lasteküla ja meil osaleb kaks maja. Sellel aastal, kui linnas hakati kohvikute päeva pidama, sai meie maja Jõgevamaa kaunimate kodude tiitli omanikuks. See innustas meid kohvikut avama. Esimesel aastal toimus kohvikutepäev samal ajal lossipäevaga. Rahvast oli väga palju. Meil puudusid kogemused ja seljanka sai otsa,” rääkis perenaine Signe Pärnaste. „Meil on väike, aga tubli meeskond, ja saame hakkama. Tänavu keetsime 120 liitrit seljankat.”
Pärastlõunal esines kohvikus Stig Rästa. Traditsiooniliselt on igal aastal esinenud rahvale tantsutrupp Lustilised.
Retrovankrid läksid peale
Trollitralli kohviku peaorganisaatoriks oli MTÜ Trollitrall eestvedaja Taimi Rao. Kohvikus toimus Eesti esimene retrolapsevankrite kokkutulek.
„Meile tuli 60 inimest, kel oli kaasas üle 30 lapsevankri. Tundub, et sellest saab järgmiste aastate traditsioon, sest entusiasm oli väga suur,” rääkis Taimi Rao, olles samal ajal ametis lastele näomaalingute tegemisega. Retrovankrite omanikud saadi kokku Facebooki vahendusel. Korraldaja ise vaimustus retrovankritest sedavõrd, et on neid kui uunikume endalegi ostnud. Müüdi magusaid ja soolaseid suupisteid. Mänguasjalaadalt võisid lapsed endale meeldivaid mänguasju ja mänge tasuta kaasa võtta. Samuti oli majas avatud Trollipesa, kus lapsed lustimas käisid.
„Kohviku külastatavus on olnud hea, olen rahul,” sõnas Taimi. Trollitralli kohvik on kohvikutepäeval osalenud kahel aastal.
Kohviku „Katelok” organiseerijaiks olid Naiskodukaitse Põltsamaa jaoskond ning Kaitseliidu Jõgeva maleva Põltsamaa üksikkompanii. Kohvikutepäeval osalesid kodukaitsjad kolmandat korda.
„Meie pakume traditsioonilist hernesuppi ja magusaid suupisteid – mokakooki ja biskviitküpsiseid,” rääkis Põltsamaa jaoskonna esinaine Hanali Köörna. Kohvikutepäevaks oli Ave Cakmak küpsetanud koduleiba. Kodukaitsjate kohviku omapärana sai õues proovida õhupüssist laskmist ning lahti võtta ja kokku panna automaati. Tutvustati Naiskodukaitse ja Kaitseliidu tegevust.
Külastajatel oli võimalik vaadata majas asuvat ajaloolist näitust sõjaaegsete ja tänapäevaste eksponaatidega. Kaitseliidu Jõgeva maleva Põltsamaa üksikkompanii pealik Enno Ottis demonstreeris meeste oma kätetööna valminud väikest kahurit. Soovijad said kuulda ka kahuripauku. Minirelv oli kokku pandud vanadelt fotodelt nähtud kahurite järgi.
Maitsvad hõrgutised Kördiööbikust
Kördiööbiku kohvikus tegutses perefirma Raul Kirseli eestvedamisel. Pakuti nii traditsioonilisi Kördiööbiku pagaritooteid kui ka spetsiaalselt kohvikutepäevaks valmistatud hõrgutisi.
„Meil on täna väga palju külastajaid. Mitmed inimesed, kes on karbiga head-paremat koju ostnud, on tulnud uuele ringile ja nõudnud lisa,” rääkis peremees. Kohvikutepäeval osaleti viiendat korda. Raul kurtis, et tahaks väga minna ka teisi kohvikuid uudistama, kuid oma kohviku kõrvalt ei jätku aega.
Kohviku „Siin Ei Ole Täna Liha” (Kati kohvik) perenaised Anne ja Annika Kinks olid menüü kokku pannud kalaroogadest. Kala telliti kohale Saaremaalt ja Muhumaalt.
„Külastatavus on väga hea. Hommikust alates on kogu päeva kohvik rahvast täis,” rääkis Anne Kinks. „Lihapirukate asemel küpsetasime haugipirukaid ja nende järele oli uskumatult suur nõudlus. Neid sooviti kaasa osta, aga me ei saanud müüa, et pirukad kohapeal liiga kiiresti otsa ei saaks.”
Hämaras kohvikuruumis mängis meeleolumuusikat rõõmus kolmeliikmeline Läänemaa bänd „Metsik Lääs” koosseisus Kristiina, Vello ja Rein.
Tuju oli ülev ja mõnus. Igapäevaselt Kati kohviku nime kandev ettevõte on kohvikutepäeval erinäoliseks spetsialiseerunud kahel aastal.
Põltsamaa jahiseltsi kohvik „Hundi Ulg” asus looduskaunis kohas Jahimeeste saarel keset Põltsamaa jõge. Pakuti suupisteid ja praadi ulukilihast. „Meil on väga palju külastajaid ja selle üle väga hea meel,” ütles jahiseltsi liige Margus. „Menüüs on meil metskitselihast, nii suitsutatud kui ka toorvorstid, ja praad, samuti grillitud ja paneeritud kopraliha. Kopraliha lõppes esimesena otsa.”
ÜLLE LÄTTE