Koduse leiva kiituseks

Uudis, et Põltsamaa koduse leiva küpsetaja Triin Kuusi leib läheb järgmisel aastal Leiburis tootmisse, teeb südame soojaks. Kui mõnes suures poes on riiulitel mitukümmend sorti leiba  ja üks neist on küpsetatud Põltsamaal pärit retsepti järgi, siis hakkavad  ehk paljud kodukoha patriootidena Triinu leiba ostma.

Viimasel ajal on paljud pereemad hakanud kodus leiba küpsetama. Igaühel on oma retsept ja nii valmivad väga head  ja huvitavad leivasordid. Palju korraldatakse ka kõikvõimalikke õppepäevi, kus jagatakse nõuandeid, kuidas leib veel paremaks saaks.

Leiba poleks aga võimalik küpsetada, kui poleks saada rukkijahu. Tänu väikestele veskitele, kes seda jahvatavad, ongi maitsva koduleiva küpsetamine võimalik.

Veel üks tähelepanek – ka nooremapoolne rahvas ei pelga vaeva ja küpsetab usinalt. Algul puhtalt huvi pärast, et kuidas välja tuleb, ja hiljem ilmselt juba rutiinist. See on päris mõnus rutiin, peab tunnistama.

Mida rohkem hakkajaid inimesi koduleiva küpsetamise “pisikuga” nakatub, seda parem. Nii ei kao meie esivanemate oskused!

 

30. oktoober 2012

blog comments powered by Disqus