Eestlane sööb meelsasti kartulit. Just kartul peab meil leiva kõrval väga sageli laual olema. Ja polnud normaalne olukord, kus tootjad oma kartulisaagist muidu lahti ei saanud, kui pidid selle suurtele kauplusekettidele sisuliselt ära kinkima. Alla omahinna.
Ostja tahaks meelsasti kodumaist kartulit, kuid väga paljude poekettide lettidel lebavad Poolast või Leedust toodud mugulad. Meie oma olevat kallis.
Mis siis teha? Igaühel tuleks leida n-ö oma kartulikasvataja, kelle käest talvekartul osta. Otse tootjalt ja just selline, mis perele maitseb. Väga paljud muide nii teevadki.
On veel jäänud maakodusid, kus kõigest hoolimata oma pere tarbeks ise kartulit kasvatatakse.
Kahjuks pole aga kõikidel korralikke keldreid, kus seda säilitada. Kui endal pole võimalust kartulit üle talve hoida, äkki on teie sõpradel hoiukoht olemas. Siis tasuks koopereeruda. Ei ole kunagi nii, et kuidagi ei saa.
Kindlasti on ka neid, kes väga vähe kartuleid tarvitavad ja neid poest toovad.
12. september 2013