Jõgeva esindus degusteeris Felixis külmalinna küüslaugusuppi

Jõgeva kannab külmalinna nime  õigusega, sest tänavuse talve külmarekord oli taas meie maakonnakeskuse käes. Just nagu ilmataadi plaane ette teades oli teisipäevaks kokku lepitud külmalinna esinduse sõit Põltsamaale Felixisse, et tootearenduse järgus olevat külmalinna küüslaugusuppi maitsta.

i

Jõgeval on alates 2008. aastast korraldatud küüslaugufestivali ning esimeseks festivaliks kuulutati välja küüslaugusupi retsepti konkurss. Küüslaugufestivali peakorraldaja Aimar Pihlaku sõnul siis keegi supipotiga festivalile ei tulnud, kuid retsepte toodi kaasa küll. Pärast esimese festivali toimumist koostasid retsepte ja valmistasid nende järgi suppe ka Põltsamaa Ametikooli õpilased ja õpetaja Anneli Peterson. Tookordne degusteerimine oli külmalinna küüslaugusupi valmimise protsessis väga oluline etapp.

Täna Külmalinna küüslaugusupi nime all tuntud toidu autor on Virge Mitt. Jõgeva linna üritustel saab suppi sageli maitsta ja siis kuuleb sööjatelt ikka kiitvaid hinnanguid. Paljud on väga üllatunud ja avastanud enda jaoks küüslaugu maitse võlu ja erilisuse. Virge Mitt sõnas, et supiretsepti väljatöötamisel pidas ta maitse kõrval oluliseks ka tooraine kättesaadavust ning sedagi, et hind tarbijale taskukohane oleks.

Võiduparaadi külalised andsid supile kõrge hinnangu


Elevust ja huvi oli palju, kui Virge Miti valmistatud küüslaugusuppi ülemöödunud aastal Jõgeval peetud võidupühaparaadi vastuvõtu külalistele pakuti. Supp maitses  külalistele hästi ja see on kokale kõige suurem tunnustus.

Nüüd on Virge Mitti retsepti järgi valmistatav küüslaugusupp juba sedavõrd populaarseks muutunud, et seda pakutakse lausa juubelitel esimese toiduna. Aimar Pihlaku sõnul on küüslaugusupp isegi laste seas populaarne. Supi suurest menust kasvas välja idee hakata seda valmistama senisest hoopis suuremates kogustes.

Populaarsus viis mõtte tööstusliku tootmiseni


Eelmisel aastal Jõgeval peetud küüslaugufestivaliks saavutasid Jõgeva linnapea ja AS Põltsamaa Felix kokkuleppe, et küüslaugusupi edasise arendamisega hakkab tegelema tunnustatud toiduettevõte.

Jõgeva linnapea Kalmer Laini sõnul oli eesmärgiks, et küüslaugusupp jõuaks läbi tööstusliku tootmise juba laiade rahvahulkadeni. Felixi turundusdirektori Marek Viiloli sõnul on nad vahepeal küüslaugusupi arendamisega sel määral tegelenud, et otsustasid nüüd kutsuda tellijad enda juurde köök-laborisse suppi maitsma.

Viiloli sõnul pole küüslaugusupp ainus Felixi toode, mille valmistamisel küüslauku kasutatakse, näiteks maitsestatakse sellega ka hartšod.

Felixi tootearendaja Ragne Larini sõnul alustasid nemad küüslaugusupi tootearendusega mullu detsembri keskel. Põhilisteks küüslaugusupi komponentideks on Larini sõnul tomat, porgand, hakkliha, sibul ja loomulikult küüslauk — nagu Virge Miti retseptiski.

Supi autori kinnitusel on tal olnud Ragne Lariniga hea koostöö. Olgugi et kodusel teel ja tööstuslikult valmistatud supp erineb valmistamise tehnoloogia poolest, ei ole  maitseerinevust tunda. Pakutakse naiste tantsupeost osavõtjatele.


Virge Mitt jagas kohtumisel tootearendajale veel mõned soovitused, aga ta on samuti Felixi tootearendajate supiga väga rahul. Külmalinna küüslaugusupi valmimise protsessis osalenud Maie Puusepp ütles, et tulevikus võib ju teravamat maitseelamust armastav inimene Felixi supile kodus veel  küüslauku lisada. Marek Viilol märkis täpsustuseks, et juurde ei tohiks lisada toorest küüslauku, vaid ikka kuumtöödeldut. Maie Puuseppa hinnangul on küüslaugusupp väga toitev, sest kausitäie supi söömise järel on tunne, nagu oleks terve prae ära söönud.

Ragne Larin kinnitas, et tema võiks oma kolleegidelt saadud hinnangute põhjal küüslaugusupi laborist tootjatele üle anda. Jõgeva rahvas omalt poolt tegi ettepaneku, et küüslaugsuppi võiks ühe toidukorrana pakkuda ka eeloleval suvel Jõgeval peetava naiste tantsupeo osalejatele.


Millal küüslaugusupp kauplustesse müügile võiks jõuda, seda veel täpsemalt öelda ei osatud.

Marek Viiloli sõnul on kümmekond aastat tagasi tulnud ette olukordi, kus üks toode on kahe kuuga jõudnud n-ö ideest teostuseni ehk tootmisse ja sealt edasi kaupluselettidele. Reaalselt läheb tootearendusele siiski umbes aasta. Oleks igati  tore, kui järgmise küüslaugufestivali ajal, mis teatavasti toimub tänavu augustikuu lõpus, saab külmalinna küüslaugusuppi nii festivalilt kui ka poodidest osta. Seda  loodavad nii Jõgeva inimesed kui Ragne Larin. 

Külmalinna küüslaugusupp

*2008. aasta küüslaugufestivali ajal kuulutati välja konkurss

* Külmalinna küüslaugusupi nime all tuntud supi autor on Virge Mitt

*Suppi pakutakse Jõgeva linna tähtsamatel üritustel

*Felix valmistab praegu ette küüslaugusupi tootmisse andmist

*Supp võiks jõuda poodidesse küüslaugufestivali ajaks augusti lõpus

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus