Aprikoosiseemnetega tasub olla ettevaatlik

Hiljuti Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) avaldatud arvamuse järgi võib tooreste aprikoosiseemnete ja neist valmistatud toodete toiduks tarbimisega kaasneda mitmeid terviseriske. Täiskasvanule võib ohtlik olla juba kolme väikese või ühest suurest aprikoosiseemnest poole tarbimine. Väikelastele võib ohtu kujutada ka üks väike aprikoosiseeme. Põhjuseks on aprikoosiseemneis sisalduv ühend amügdaliin, millest moodustub näiteks närimisel või mikroorganismide tegevuse tulemusel seedekulglas inimesele väga mürgine tsüaniid ehk sinihape.

EFSA määratles ohutu tarbimiskoguse

Tsüaniid imendub kiiresti organismis ning see levib vereringega kõikidesse organitesse. Tsüaniidimürgistuse suhtes on rohkem tundlikud aju ja süda. Mürgituse tunnusteks võivad olla näiteks iiveldus, palavik, peavalu, lihase- ja  liigesevalud jms. Surmavate tsüaniidikoguste juures võivad sümptomitena ilmneda hingamisraskused, lihasliigutuste koordineerimatus, teadvusekaotus ja krambid. Lisaks võivad suured tsüaniidikogused põhjustada väärarenguid loodetel.

Euroopa Toiduohutusameti aprilli lõpul avaldatud hinnangus määratletakse tsüaniidi akuutne standarddoos. Akuutne standarddoos on hindamise ajal teadaolevatel faktidel põhinev ja kehakaalu alusel välja arvutatud aine hinnanguline kogus toidus või joogivees, mida võib terviseriski kartmata lühikese aja jooksul (üks söögikord või üks päev) tarbida. Seda väljendatakse milligrammides kehakaalu ühe kilogrammi kohta. Tsüaniidi akuutse standarddoosina määratleb EFSA 20 μg kehamassi kg kohta. Seega on ohutuks aprikoosituumade koguseks näiteks 12 kg kaaluva väikelapse korral 0,06 g ning 70 kg kaaluva täiskasvanu puhul 0,37 g.

Viljaliha pole ohtlik

Aprikoosi viljaliha tarbimine on siiski ohutu, sest seemneid ümbritsev kest  välistab nende kokkupuute viljaga. Mõnede uurimuste järgi on võimalik amügdaliini/tsüaniidi sisaldust toorestes aprikoosiseemnetes oluliselt vähendada kuumtöötlemisel (näiteks küpsetamisel, keetmisel).

Euroopa Liidus müügil olevad aprikoosiseemned on tõenäoliselt valdavalt imporditud ning nende turustamine toimub suures osas interneti kaudu. Müüjad reklaamivad aprikoosiseemneid ning neist valmistatud tooteid sageli vähivastase ravimina, kuid tihti ületavad tarbimiseks soovitatavad kogused akuutset standarddoosi mõne- kuni mitmesajakordselt.

Täpsem info ja teadusliku arvamuse tekst EFSA koduleheküljel:http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4424

See artikkel on ilmunud ka Maablogis

ANNELI HAUGAS, maaeluministeeriumi toidujärelevalve büroo peaspetsialist

blog comments powered by Disqus