Palamuse ajalugu pildiraamatus

Raamatu tegemise idee kasvas välja näituse ideest. Aasta algul hakkas muuseumi teadur Tiina Kivits koostama Palamuse esmamainimise juubeliks näitust “Ajalooline Palamuse”, kuhu tahtis välja panna XX sajandi esimesest poolest pärinevad fotod aleviku olulisematest hoonetest ning selgitavad tekstid hoonete pildistamiseelse ja -järgse saatuse kohta. Näituse kohta otsustas ta trükkida lasta väikese kataloogi. Kui aga selgus, et huvitavat materjali on väga palju, hakkas küpsema terve raamatu välja andmise idee. Nii valmistaski Tiina Kivits mitme kuu jooksul muu töö kõrvalt paralleelselt ette nii näitust kui raamatut. Näitus sai üles juuli algul, raamat valmis juubelipidustusteks. Raamatu trükkimist toetasid Eesti Kultuurkapital ja selle maakondlik ekspertgrupp ning Palamuse vallavalitsus.

Vana ja uus

“Enamik näitusel ja raamatus kasutatud vanu fotosid pärineb Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi kogudest. Ka selgitavate tekstide koostamisel kasutasin enamasti oma maja fondidest leitud dokumente ja ajaleheväljalõikeid, ent käisin ka Tartu arhiivides ja küsitlesin vanemaid palamuslasi. Inimeste nn elav mälu tuli sageli appi siis, kui kirjalikud allikad üksteisele vastu kippusid rääkima,” ütles Tiina Kivits.

Vanade fotodega oli mõistagi probleeme: mitmest fotost olid muuseumi valduses vaid kehvapoolsed koopiad ja originaalide kvaliteetki polnud alati kiita. Teatud määral suutis Eesti Rahva Muuseumi fotolabori juhataja Arp Karm, kes piltidest näituse jaoks sobivas formaadis koopiad tegi, neil siiski “iluvigu” kõrvaldada. Kui näitus vanade fotodega piirduski, siis raamatus otsustati tänase päevani säilinud hoonete puhul vanale fotole võrdluseks kõrvale panna ka värskelt tehtu. Tänapäeva Palamust kutsuti pildistama Vooremaa fotograaf Anatoli Makarevit?. Üks foto on raamatus ka vabakutseliselt fotograafilt Johannes Haavalt. Möödunudsügisese Paunvere väljanäituse ajal õnnestus tal nimelt alevikku kopterilt pildistada ja üks tookord tehtud fotodest sobis hästi “paariliseks” 1920. aastatel õhust pildistatud Palamuse vaatele.

Vastavalt võimalustele

“Materjali kogunes päris palju ja selle üle, mida võtta, mida jätta, polnud lihtne otsustada. Materjali järjestamisel lähtusin sellest, et Palamuse alevik sai alguse siia ehitatud kirikust ning kiriku ümber hakkas arenema ka muu vaimuelu,” ütles Tiina Kivits.

Kirik on tõepoolest esimene hoone, mida raamat tutvustab. Järgnevad pastoraat, kihelkonnakool, seltsi- ja pritsimaja (mõlemad hävisid viimase sõja ajal), apteek, kõrts, postkontor, Drawneekide elamu ja riidevärvimistöökoda, vesiveski, Viru veski (seegi on hävinud) ja meierei. On ka pilte ja juttu Palamuse omaaegsest seltsielust, kohalikest laulupidudest ja laatadest ning Vabadussõjas langenute mälestussambast.

Raamatu kujundamisel võttis Tiina Kivits appi oma poja Hannese, kelle Tallinna Polütehnikumis omandatud haridus küll pigem infotehnoloogia ja arvutivõrkude tehnilise hoolduse alane, kes aga hobikorras siiski ka kujundustööd teeb. Ning nagu valminud trükise pealt paistab, sugugi mitte halvasti. Trükitud on raamat Tartu trükikojas Paar.

“Kavatsesime raamatu algul natuke uhkema ja põhjalikuma teha. Fotod tänapäeva hoonetest pidid tulema näiteks värvilised, nii et ilusad punased kivikatused ja muu toredus kenasti välja oleks paistnud. Ent siis, kui trükkimiseks kasutada olev rahasumma selgunud, pidime oma plaane natuke koomale tõmbama,” rääkis Tiina Kivits.

Täisvärvi asemel kasutati näiteks tunduvalt odavamat kolmevärvitrükki, mis võimaldas vanadele fotodele pisut nn seepiatooni anda.

Näitus “Ajalooline Palamuse”, mis on üleval veel septembri esimeste päevadeni, osutus Kivitsa sõnul kohaliku rahva hulgas üpris populaarseks ning mõned inimesed on pärast näituse nägemist muuseumile huvitavaid vanu fotosidki toonud. Loodetavasti saab menukaks ka raamat. Trükiti seda rahapuudusel vaid 500 eksemplari ja müügil on see Palamuse kihelkonnakoolimuuseumis ja turismiinfokeskuses. Mõistagi sobib selline raamat ka kingituseks ja paljud juubelipidustustele kutsutud sellise meeldiva kingituse saidki.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus