Murepilved mesinike kohal

Mesinike ja meetootjate arv on Eestis viimastel aastatel jõudsalt kasvanud ning seda kinnitab ka mee suhteline küllus müügilettidele. Paraku on Eesti meeteadlaste sõnul lähiajal tõusmas siingi mesinike ohustajaks uus vaenlane – aasia vapsik.
Tegemist on Euroopas leviva ning tohututes kogustes mesilasi õgiva putukaga, kes seni õnneks pole veel Eestis kanda kinnitanud. Aga uue ohuallika levimine Euroopas, arvestades piiriülest liikumist ning kaubandust, on kiire. On vaid aja küsimus, millal röövelliik siiakanti jõuab.
Aasia vapsikut iseloomustab see, et tema põhisöök ongi meemesilane. Sestap kujutab ta endast mesinikele tõsist ohtu ja peaks juba praegu panema mõtlema sellele, kuidas tegeleda aasia vapsiku tõrjumisega.Teadlaste sõnul on tegu tõelise kiskjaga.
See annab tunnistust tõsiasjast, et ka mesiniku elu pole tänapäeval enam kerge ja järjest raskemaks läheb. Aasia vapsik on juba päris jõuliselt Euroopas toimetamas ning pikas perspektiivis võib see kaasa tuua kodumaise meetoodangu vähenemise ning majandusliku kahju.
Euroopas on aasia vapsiku leviala plahvatuslikult laienemas. Alguse sai see Lõuna-Prantsusmaalt, kus on ilmselt neile väga sobiv kliima, mis aitas kiirele levikule Prantsusmaal kaasa. Kõige selle taga on aga intensiivne kaubavahetus Aasiaga. Nii on ka aasia vapsiku Euroopasse tulemine eelkõige globaalse kaubandusmaailma tulem. Tõestades veelkord, et tänases maailmas ei ole keegi ega kuskil millegi eest kaitstud. Isegi mitte mesilased.

blog comments powered by Disqus