Muudatused maksuvaldkonnas

2024. aasta toob kaasa käibemaksumäära ja aktsiisimäära tõusu, pensioniealistel inimestel tõuseb maksuvaba tulu ning kogumispensionisse on võimalik rohkem panustada. Maamaksu arvutatakse esimest korda uuenenud maa hinna alusel ja laieneb kodualuse maa soodustus. Tuludeklaratsioonil saab viimast korda kasutada mitmeid maksusoodustusi ja peab teadma, et veebiplatvormid edastavad inimeste tulude kohta info maksu- ja tolliametile.
Alates 1. jaanuarist tõuseb käibemaksu määr 2%. Kasvab ka aktsiisimäär, kange alkoholi (40 vol) liitri pealt peab kaupmees riigile aktsiisi tasuma 0,38 eurot rohkem ja 5-eurose sigaretipaki pealt peab aktsiisi tasuma 0,08 eurot rohkem.
Tõuseb pensioniealiste maksuvabatulu ja II sambasse saab rohkem panustada
Kõik 2024. aastal vanaduspensioni ikka jõudvad inimesed saavad kohe aasta algusest hakata kasutama suuremat maksuvaba tulu. Vanaduspensioniealiste inimeste maksuvaba tulu tõuseb koos keskmise pensioniga 72 euro võrra – 2024. aastal on vanaduspensioni ikka jõudnud inimeste maksuvaba tulu 776 eurot kuus ehk 9312 eurot aastas (2023. aastal oli 704 eurot kuus ja 8448 eurot aastas).
Hiljemalt 15. veebruariks väljastab maksu- ja tolliamet maamaksuteate isikule, kes 1. jaanuari seisuga on maa omanik või kasutaja. Kuigi maa väärtus Eestis on võrreldes viimase hindamisega 8,3 korda tõusnud, ei tõuse maamaks 2024. aastal samas suurusjärgus.
Selle ärahoidmiseks vähendati maksumäärasid ja seati nn kaitsemehhanism – 10-protsendiline (või 5-eurone) piirmäär. See tähendab, et üldjuhul ei suurene maamaks võrreldes eelmise aastaga rohkem kui 10%. Kui 10% on vähem kui 5 eurot, siis kasvab maamaks 5 euro võrra.
Alates 1. jaanuarist kaob ära õigus oma maksustatavast tulust maha arvata: täiendavat maksuvaba tulu laste eest; täiendavat maksuvaba tulu abikaasa eest ning eluasemelaenu intresse.
Säilib aga õigus oma maksustatavast tulust maha arvata: koolituskulusid ja annetusi kuni 1200 eurot, kuid mitte rohkem kui 50% ulatuses Eestis maksustatavast tulust. Samuti jääb õigus oma maksustatavast tulust maha arvata täiendava kogumispensioni (III samba) sissemakseid, kuni 15% ulatuses maksustatavast tulust, kuid mitte rohkem kui 6000 eurot aastas.

KERTU LAADOGA,
MTA meediasuhete spetsialist

blog comments powered by Disqus