Valmisolek Peipsi piiril

Riigipiir peab olema tugev ja pidama vastu ka ootamatustele. Hoogustunud ründeränne Soome vastu pani tõsiselt mõtlema meiegi ametnikud. Keegi ei tea, millised kurjad kavatsused suurel idanaabril on ja millal võivad soovimatud külalised meiegi uksele koputada. Nad on seda juba teinud. Õnneks saadeti tulijad otse tagasi sinna, kust nad tulid.
Peipsi järv peab. Riik on sinna soetanud ajakohaseid jälgimisseadmeid ja need annavad varakult märku, kui keegi üritab salaja üle jää või vee tulla. Moodsad infrapunakaamerad teevad piirivalvurite töö küll kergemaks, ent lõdvaks lasta end ei tohi. Kes piirivalves teeninud, teab, et riigipiir on täis ootamatusi ja esmapilgul näiv rahulikkus võib ühel hetkel asenduda tõsise häirega.
Vene ajal tegi Saaremaal punavõimu piirivalve koostööd kohaliku rannarahvaga. Viimased teadsid alati, kes on oma ja kes võõras. Nüüdki tuleb see ausse tõsta. Kes tunneb oma kodukanti paremini kui sealne elanik ise? Piirivalvuritele saavad keerulisel ajal toeks ja abiks olla abipolitseinikud. Need, kes tahavad oma panuse äreval ajal anda meie kõigi turvalisuse huvides, võivad võtta ühendust kohaliku konstaabliga. Läbitakse väljaõpe ja tehakse selgeks elementaarsed teadmised. Võidki ühel päeval koos elukutselise piirivalvuriga koos patrullis olla.
Nüüd, mil Soome sulges idapiiri taas täielikult kuni jaanuari keskpaigani, peame meiegi olema valmis kõigeks. Ei tohi lasta end uinutada mõttest, meie ei ole ahvatlev transiitmaa põgenikele teekonnal Euroopasse. Alati peab valmis olema. Tänane rahu võib ühel hetkel asenduda häireolukorraga.

blog comments powered by Disqus