Lõppes rahvusvaheline noortelaager

Rahvusvahelise noortelaagri korraldamise idee pärines Juventuse noortelt, kes senini olid ise osalenud paljudes sellistes laagrites. Seekord otsustasid nad ise teiste maade noored külla kutsuda, just neist riikidest, kus juventuslased on ise laagrites viibinud.

Laagrilisi oli vanuses 15-25 eluaastat ning kokku oli neid 35. Kümme laagrilist olid eestlased, ülejäänud pärinesid Rootsist, Hispaaniast, Itaaliast ja Prantsusmaalt.

Iga maa esindus sisustas laagris oma rahvuspäeva, mille raames tutvustati oma maa mänge, tantse, kombeid, traditsioone ja rahvustoite. Vaatluse all olid ka noorteorganisatsioonid rahvuspäeva korraldajate kodumaal.

Kogu laagri vältel tegutsesid töögrupid, mida oli kokku kolm. Noortel oli valida, kas liituda loomingulise kirjutamise, video ja fotograafia või joonistamise töögrupiga. Laagri lõpuks valmis nn must materjal, mille põhjal koostavad eestlased raamatu või bro?üüri laagri tegemistest. Joonistamise töögrupi lõputööks on aga seinamaal, mis leiab asukoha Põltsamaale valmiva noorteklubi ruumides. Maalimises osalesid kõik noored ? kes nõuga, kes jõuga.

Möödunud teisipäeval tehti läbi vihma pooleteise kilomeetri pikkune matk rohelusse, kus mängiti ja grilliti liha. Möödunud kolmapäeval tutvusid laagrilised Lõuna-Eestiga. Külastati Taevaskoda, Piusa koopaid, Tartut ja Meenikunno raba. Viimasest olid eriti vaimustatud hispaanlased. Ööbiti telkides. Paljude jaoks oli selline kogemus esmakordne.

Laagri üldine teema oli eelarvamused. Selle teema käsitlemiseks pidi iga riigi esindus kodus ette valmistama üht kindlat riiki tutvustava materjali, mille määras loos. Eesti esindus sai näiteks loosiga Prantsusmaa ja kogus andmeid selle riigi kohta.

Tegevust jätkus noortele laagris pidevalt. Laagri algupoolel oli plaanis korraldada vabas õhus pallimängude õhtu, ent vihma tõttu tuli kolida siseruumidesse. Korvpallilahingud olid riikidevahelised, võitjaks tuli Eesti Itaalia ees. Jalgpallis koostati segavõistkonnad, muidu oleksid tugevatel jalgpalliriikidel Hispaanial ja Itaalial liiga suured eelised olnud.

Möödunud esmaspäeval oli vahva pidu Ranna restoranis, millel osalesid ka kohalikud elanikud. Iga maa esindus pidi seal õpetama tantsu või mängu, hiljem valima oma lemmikmuusikat. Toimus limbovõistlus ja mängiti mälumängu Kuldvillak, mille küsimused olid seotud laagris esindatud riikide, äsja lõppenud jalgpalli EMi ning organisatsiooniga, kes noortevahetusi organiseerib.

Reede õhtu veetsid noored eesti peredes, kus nad said rohkem aimu eesti toitudest ning eestlaste olemusest. Mõned taimetoitlastest ja allergikutest külalised valmistasid võõrustajatele ka pisut probleeme.

Viimasel õhtul oli nn Oscarite õhtu. Kokku jagati auhindu 20 erinevas kategoorias, mida laagrilised ette ei teadnud. Hääletamisõigus oli see-eest kõigil.

BIRGIT KASTEPÕLD

blog comments powered by Disqus