Kuidas ohtlikku sosnovski putke tõhusalt hävitada

Ometi on igaühel võimalik lihtsate vahenditega aidata kaasa selle kauni, kuid mürgise liigi leviala vähenemisele.

Õitsvad sarikad tuleks põletada

Praegu on õige aeg lõigata sosnovski karuputkel ära õitsevad sarikad. Kindlasti tuleb need kohe põletada. Maha või tuleasemele jättes valmivad seemned järele, levivad tuule ja lindude abiga laiali ning annavad järgmisel aastal uue taimepõlvkonna. Seemned säilitavad idanemisvõime kuni kümme aastat, mistõttu lõplikku tulemust tuleb veel kaua oodata.

Sarikate lõikamisel peab olema ettevaatlik. Katmata kehaosadega ei või tõrjetöid teha. Taimemahl ei tohi sattuda silma. Soovitav on valida tegevuseks pilves, kuid kuiv ilm.

Tegevuse lõpetamise järel pesta nägu ja käsi, samuti töövahendit rohke veega.

Häid tulemusi annab õiesarikate lõikamine kohtades, kus leviala on väike või kasvab ainult üksik taim.

Tõrjetöö annab häid tulemusi

Maakonnas on teede ääres rohkesti väikesearvulisi kasvualasid, kus tõrjetööd annavad praegu häid tulemusi. Tulemuslik on tegevus näiteks Jõgeva linnas Kesk tänava ääres, linna piiril Mustvee maantee ääres jne. Maaomanikud peaksid siin olema operatiivsed, et kasvuala laienemine ära hoida.

Õitsva karuputke taime eluiga lõpeb sügisel. Karuputk on nn. kaheaastane taim, millel konkreetse isendi eluiga lõpeb pärast õitsemist.

Taime, millel on sarikad ära lõigatud, ei tasu maha niita. Nii lõpetab taim looduslikult oma elutsükli. Enne sarikate moodustumist maha niidetud taim annab ädala ning jõuab sügisel anda valmivaid seemneid. Väiksema kogumi esimese aasta taimede korral on soovitav ala korduvalt niita.

Sügisel võiks püüda konkreetseid taimi välja kaevata. Seda tuleb teha vähemalt labidalehe sügavuselt. Kogemused näitavad, et ainult juurekaela läbilöömisest ei ole olulist kasu ja taim tärkab kevadel uuesti elujõulisena.

ENE ILVES, keskkonnateenistuse spetsialist

blog comments powered by Disqus