Siltidega probleeme lahendamas?

Terve Põltsamaa kalmistu – niihästi selle vanem kui ka uuem osa – on täitunud kollaste siltidega, mis hakkavad juba kaugelt silma. Igaüks ei hakka kindlasti juurde astuma ning siltidel olevat teksti lugema. Nii võibki mõnele jääda segaseks ja arusaamatuks, milleks või kellele need sildid on paigaldatud. Mis mõte neil on?
Paljudele võib tulla üllatusena, et need sildid, mis tähistavad hooldamata hauaplatsi, jäävad sinna veel õige pikaks ajaks. Sildid ei pruugi kalmistult kaduda ka tuleva aasta suvel, kui toimub hooldamata hauaplatside teistkordne ülevaatus.
Üks asi on väline mulje – kalmistu täis kõrgeid kollaseid silte, millel ei paista otsa ega äärt. Teine asi see, kas sellisel moel probleemi lahendades juhtub viimaks ime ning ühtäkki ilmuvad välja kõik need inimesed, kes on omaste hauaplatsid pikkadeks aastateks jätnud hooldamata. Miks nad peaksid välja ilmuma, kui nendega keegi ühendust ei võta?
Kindlasti on kalmistuvahil õigus, kui ta ütleb, et seadust tuleb täita – seda enam, kui mujal riigis on enamikes kohalikes omavalitsustes kalmistutel see töö juba ära tehtud, mis Põltsamaal on jäänud tegemata.
Aga kas neid probleeme ei oleks saanud lahendada ka kuidagi teisiti? Ehk saaks otsida hauaplatside hooldajatega kontakti muul moel.
Ka mõnes teises kohas on kalmistutel paigaldatud sildid, et hauaplats on hooldamata, aga need ei ole nii silmatorkavad. Võib-olla ei tulnud otsustajad, kes leidsid, et just kollased kaugele paistvad sildid tuleb panna, algul selle peale, et neid silte saab nii palju ja nad pole hoopiski kooskõlas kalmistu tavapärase sügiskolletusega.

blog comments powered by Disqus