Vaiatus kõlas kaheksandat korda tantsumuusika

Sageli kutsutakse eesti keeles esinevaid tantsuansambleid süldibändideks. Vaiatu rahvamaja juhataja Aili Oja on pidanud nendele sobivaks nimeks “rosoljebändid”. Nii ongi tema korraldatava festivali nimeks Vaiatu Rosolje.

Tänavusel Vaiatu Rosoljel anti au heisata festivali lipp Lohusuu ansambli Urmas ja Tiina liikmetel Urmas Soosalul ja Tiina Toomingal. “Me laulame koos kümme aastat. Mulle meeldivad hingelised laulud, Urmasele aga rohkem rokilikumad. Vaiatu Rosoljel oleme käinud nüüdseks viis korda,” ütles Tiina Tooming. Lohusuu vallavanem Urmas Soosalu on Vaiatu Rosoljel ka traditsiooniline helipuldimees.

Kokku musitseeris seekordsel Vaiatu muusikaüritusel kümmekond ansamblit. Esimesena laulis ja mängis bänd Mesikäpp Avinurmest. Ajal, mil mängis kohalik laulu- ja pillimees Avo Külm, süüdati järvel kaheksa küünalt ? varasemate rosoljede meenutamiseks ja tänavuse tähistamiseks. Mälestusküünal pandi põlema Vaiatu ansambli Hak looja Kalev Roosi mälestuseks.

Jõgevalt oli Vaiatusse esinema tulnud ansambel Eksprompt, mille liikmeteks on Jõgeva Kultuurikeskuse kunstiline juht, kitarripedagoog Hillar Laane ja Jaan Kauts. “Eksprompt on ansambli Partner järeltulija. Mänginud- laulnud oleme koos kümme aastat. Vaiatu Rosoljele meelitab meid võimalus mängida rahvalikku muusikat ja hea seltskond.”

Seekordsele tantsuansamblite festivalile lisasid atraktiivsust kesköine ilutulestik järvel ja suvekostüümide konkurss, mille võitis noormehest ja neidudest koosnev lustakas seltskond “Tavalised kiletiivalised”.

Vaiatu Rosolje õhtujuhiks on alati olnud populaarne Samuel Golomb. “Vaiatu Rosoljet tulen alati juhtima seetõttu, et rahvamaja juhataja Aili Oja helistab mulle juba jaanuaris. Soovime üksteisele head uut aastat ja määrame kindlaks järjekordse Vaiatu Rosolje päeva. Et olen kultuuriürituste korraldaja, saan Vaiatu festivalil vajalikku infot ansamblite, nende repertuaari ja tegevusplaanide kohta,” lausus Golomb, kellel on kodus kollektsioon Vaiatu muusikapeol kingitud suveniiridest.

Tänavu kingiti osalejatele keraamilised rosoljetaldrikud.

Ansamblid musitseerivad Vaiatu Rosoljel tasuta, lihtsalt iseenese ja publiku rõõmuks. Küll on neile aga ketud peolaud, kust mõistagi ei puudu ka rosolje.

“Vaiatu Rosoljet võib pidada meelelahutusürituseks, kus kõik tunnevad end pingevabalt,” ütles Aili Oja. Tema sõnul korraldatakse kindlasti ka üheksas ja kümnes Vaiatu Rosolje.

Torma vallavalitsuse kultuurinõunik Merle Nisu, kes äsja ametisse asus, oli Vaiatu üritusel esimest korda. “Pidasin seda noorteürituseks, siin on aga küllaltki palju keskealisi inimesi. See festival on kindlasti Vaiatu Nokia,” kinnitas ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus