Lõõtspillimaestro Heino Tartes Põltsamaa kultuurikeskuses

Lõõtspillimaestrot Heino Tartest saab järgmisel neljapäeval kuulata Põltsamaa kultuurikeskuses. FOTO: TÕNIS TARTES


Põltsamaa kultuurikeskuses vestlevad ning musitseerivad Heino Tartes ja Henrik Hinrikus.
Lõõtspillimaestro Heino Tartes on juba aastakümneid olnud oodatud pillimees igas kultuurimajas ja rahvapeol ning suuresti tänu tema eestvedamisele on Teppo tüüpi lõõtspill taas jõudnud oma 100 aasta taguse populaarsuseni.
Möödunud sajandi lõpuks kätte jõudnud lõõtspillimängijate põud ajendas Tartest noori mängijaid õpetama ning ka pille valmistama hakkama, et õppijatel oleks millegagi kätt proovida. Esimestel aastatel edenes instrumentide valmistamine aeglaselt, kuna vanad pillimeistrid hoidsid oma teadmisi endale, aga tänaseks on Tartes ehitanud juba üle 200 lõõtspilli ning tema juhendamisel on hakanud lõõtsa mängima üle 150 muusiku. Lõõtspilliehitajaidki on ta välja koolitanud üle saja ning ei ole oma oskuste edasi andmisel kitsi olnud.
Eesti lõõtsamaastiku suurkuju Heino Tartes on nõutud lõõtsamees pulmades ja sünnipäevadel ning üha suurenevas lõõtspillimuusika austajate kogukonnas tullakse vahel kokku mitmesaja kilomeetri tagant, et kaasakiskuvast muusikast mõni tund osa saada. Kuid pillimäng ei ole ainus, milles võib Tartest virtuoosiks nimetada. Lisaks pillide ehitamisele on ta töötanud mehaanikuna Saverna kolhoosis ning aja jooksul taastanud enda lõbuks kümmekond uunikumi, nende hulgas kaks vana Volgat, GAZ-21.
Eesti Pärimusmuusika Keskuse päevaste kontsertkohtumiste sarjas on võimalus kohtuda mõne tuntud inimesega, kes miskitpidi pärimusmuusikaga seotud on. Koos vestluspartneri Enn Siimeriga võetakse fookusse külalise kirev elu ja looming ning igal unikaalsel kohtumisel tulevad publiku ette ainult need teemad, milleni jutulõng sel korral juhatab. Et kohtumine ei piirduks ainult jutuveeretamisega, võtab külaline ka musitseerimise enda peale, tehes seda koos kaasa võetud hea sõbra, kaasteelise või kolleegiga.
Kontsertkohtumine toimub Põltsamaa kultuurikeskuses 26. oktoobril kell 13 ning koos Heino Tartesega tuleb lavale lõõtsamängija Henrik Hinrikus.

KRISTJAN PRIKS,
Eesti Pärimusmuusika Keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht

blog comments powered by Disqus