Päästjate töö on tänu väärt

Päästeamet tunnustab igal aastal neid, kes on keerulistes oludes inimelu päästnud, riskeerides seda tehes tihtilugu enda eluga. Tänavu tunnustati kokku 121 tublit inimest üle Eesti.
Rõõm on tõdeda, et ka Jõgeva maakonnas leidub vapraid elupäästjaid, kelle tegevuse tulemusena on suudetud ära hoida nii mõnigi tulesurm.
Ühest küljest ongi see ju päästjate töö – inimese elu päästa. Teisest küljest on aga igasugune tunnustus oluline ja rutiinset igapäevatööd tehes igati motiveeriv.
Kui rääkida konkreetsemalt viimase aasta õnnetusjuhtumitest, kus inimese elu on suudetud päästa, siis ühte või teist juhtumit eraldi välja tuua ja rõhutada polekski ehk õige. Iga inimelu on olnud tähtis.
Küll aga võib päästjate tunnustamise valguses välja tuua näiteks mõnda maapiirkonna päästekomandot. Neli Põltsamaa komando päästjat said seekord päästeameti aumärgi inimelu päästmise eest. Põltsamaa päästekomando asub Kesk-Eestis, suure maanteetrassi vahetus läheduses. Täiesti mõeldamatu oleks see, kui Põltsamaal ei tegutseks kutselist komandot.
Aga samal ajal on palju kohti üle Eesti, kust kutseline komando on raha kokkuhoiu eesmärgil riigi poolt ära kaotatud.
Nii leiame ajakirjandust sirvides ja ajalugu meelde tuletades, et 2012. aasta kevadel lõpetas töö tervelt üheksa Eesti päästekomandot: toona suleti need Palamusel, Võnnus, Emmastes, Leisis, Puhjas, Pukas, Sakus, Võsul ja Kanepis.
Praegustel keerulistel aegadel tasub rõhutada, et nii mõnigi tuleõnnetus, mis viimasel aastal aset leidis, oleks tähendanud inimese hukkumist, kui poleks olnud kohapeal kiirelt reageerivaid professionaalseid päästjaid.

blog comments powered by Disqus