Oleme vabad, alkoholivabad

Karskus peaks saama elunormiks, ent võta näpust. Ikka tuiab kusagil vintis peaga mees vastu või kuuled politseiuudistest, kuidas mõni kambajõmm jommis peaga nuga sai. Kõige hullem on, kui viinakuradi küüsi langevad naised. Joodikust ema ei taha vist ükski laps. Enamik traumasid juhtub alkoholijoobes.
Karskuskuul pärisime Jõgeval ja Põltsamaal neilt, kes meie vaatevälja sattusid, arvamust alkoholivastase kampaania kohta. Meil vist vedas, sest keegi polnud joovastavate jookidega sõber. See rõõmustas, et meie keskel on selgrooga inimesi, kes suudavad pitsile käe ette panna.
Karskusliit tõdeb, et noorte hulgas on märgata alkoholitarbimise vähenemist, ent samas väidavad arstid muud. Alkoholist tingitud traumade arv pigem suureneb. Alkoholism on tõsine haigus ja ühiskonnas tõsine probleem. Paraku ilmutab see süvenemise märke.
Miks peab alkohol olema nii vabalt kättesaadav? Võiks olla nagu Skandinaavias, kus kella 10st 20ni ja nädalavahetustel on joogipoed kinni. Tanklates on müügil lahja ja kange alkohol. Kas ta peab üldse seal olema? Mõnelgi tekib kiusatus, võtan paagitäiele bensiini ja siis paar õlut lisaks. Ühel hetkel lüüakse kork maha ja minnakse sõitma. Sellise suhtumisega me pööret paremuse poole ei saavuta. Aga tunnistame tõsiasja, et meil annavad pahed suure osa riigieelarve tuludest.
Joomavaba ei peaks olema mitte ainult september, vaid ka ülejäänud kümme kuud aastas.

blog comments powered by Disqus