Keskerakonna tõehetk

Poliitsügis tõotab põnevust ja ajakirjanikel uudiste puudumise üle pole põhjust kurta. 10. septembril kogunevad Keskerakonna delegaadid Paidesse, et valida erakonnale uus esimees. Tänane seis on ülimalt pingeline, nii Mihhail Kõlvart kui Tanel Kiik rühivad finišisse rind rinnas.
Paidel on Keskerakonnal eriline tähtsus. Siin valiti 5. novembril 2016. aastal erakonnale uus esimees. Toona kandideerisid Jüri Ratas ja Yana Toom.
Pärast Edgar Savisaarelt tooli alt tõmbamist kogus toonane riigikogu aseesimees Ratas 654 häält. Tema vastaskandidaat, Keskerakonna kauaaegse liidri Edgar Savisaare soosik ja Euroopa parlamendi liige Yana Toom pälvis 358 delegaadi toetuse. Milliseks kujuneb häälte seis Kiik versus Ratas, on viktoriiniküsimus. Iga hääl loeb ja sellel on kaal.
Õigus on mõlemal kandidaadil, kui nad ütlevad, et vanaviisi jätkata ei saa ning erakond vajab uut hingamist. Ka vene valijad on aru saanud, et erakond pole enam Savisaare-aegne. Vana truu Edgari valija kaob vaikselt igavikulisele teele. Noorte päralt on tulevik, sealt tuleb järelkasv. Nende unustamine võib valusalt kätte maksta. Keskerakond peab aru saama, et e-hääletust keegi ei väära, see on tulnud, et jääda. Tanel Kiik kui noorema põlve esindaja julgeb rääkida e-hääletamisele senisest suurema tähelepanu pööramisest.
Mihhail Kõlvart on sportlane, kes harjunud keskenduma ja asju põhjalikult kaalutlema. Tema eesti keele oskust tunnustavad ka kriitikud. See on 10 aastaga teinud suure hüppe.
Ees ootab finaal. Võitjaks osutub see, kelle närvid on otsustavas duellis tugevamad.

blog comments powered by Disqus