Kohvikutest elamust otsimas

Nädalavahetusel said kõik huvilised end heast ja paremast lausa ümaraks nuumata, sest maakonna igast nurgast võis leida kohviku või koduse söögikoha. Maitseelamuste otsijaid jätkus kõikjale, pajad ja kandikud tühjenesid kiiremini, kui köögist juurde jõuti tuua.
Viimastel aastatel üle kogu Eesti populaarsust kogunud kohvikutepäevade fenomen pärineb Hiiumaalt. Sealsed kohvikutepäevad teeb eriliseks saare ajalooline kohvijoomise traditsioon. Avalik kohvijoomine sai Kärdlas asunud kalevivabriku tööliste seas alguse juba 19. sajandi keskpaigas. Teised hiidlased hakkasidki just selle kombe pärast Kärdla kandi rahvast kohvilähkriteks kutsuma. Meilgi võiks kodukohvikutel mingi ajaloolisest taustast pärit mekk juures olla. Näiteks Põltsamaa kandis kuninga, veini, juustu või roosi teema, Jõgeval külmad ja jäised toidud ja joogid.
Arusaadavalt on kõik kohvikupidajad näinud pikalt vaeva ja unetuid öid, et kõik hõrgutised õigeks ajaks ja piisavas koguses valmis saada. Kopsakaid kulutusi kõige varumiseks ei hakka mainimagi. Suur kummardus neile töö ja vaeva eest!
Küllap olekski kõike seda arvestades liigne unistada, et rohkem kohvikuid võiks sel päeval pikemalt avatud olla.

blog comments powered by Disqus