Kunstiõppurid maalisid Mustveed

Mustvees käis maalimas 20 Tartu kunstikooli õpilast, kelle erialaks kunstiline kujundamine. Selle eriala lõpetajad võivad tööd leida näiteks arvutigraafikutena, ettevõtete kunstnikena ja mujalgi, kus kunstioskusi tarvis läheb.

?Kunstikooli õpilased tegid Mustvees suvepraktikat ka 1970. aastatel. Tänavu tulime taas siia, sest arhitektuuriliselt ja looduslikult huvitav väikelinn pakub maalimiseks mitmekesiseid võimalusi,? lausus juhendaja Imbi Kruuv.

Päeval käisid tulevased kunstnikud Mustvees ringi ja maalisid linna ja selle olustikku igaüks endale meelepärasest vaatevinklist. Mitmeid inspireeris Peipsi järv, jõgi ning kirikud. Roland Seer jäädvustas akvarellidega kollaseid maju. Kollane ongi tema sõnul Mustvee linna põhitoon. Kristo Kooskora kandis lõuendile kohaliku tuletõrjemaja torni, Ene Rulli meelisobjektiks olid moonid mitmetes aedades. Getter Otsaru jäädvustas aga oma loodusmaalidele valguse erinevaid varjundeid Mustvees.

?Ilm oli Mustvees vaheldusrikas – kord vihmane, kord päikesepaisteline. Erinevat ilmastikku sai kujutada ka maalidel,? rääkis Marleen- Helen Varul, kel valmisid maalid õigeusu ja vanausliste kirikust ja paatidest.

Liina Oja ja Mihkel Allas proovisid Mustvees ka alternatiivseid tehnoloogiaid, nimelt kasutasid nad maalimisel vee asemel õlut, täpsemalt Saku Originaali. ?Õllega maalimist on meie õpilased ka varem praktiseerinud,? ütles õpetaja Liina Unt, kes samuti praktikat juhendas.

Õhtuks kogunesid kunstikooli õpilased Mustvee spordihoone saali, kus oli ka nende ööbimiskoht. Seal tutvustati üksteisele oma töid, hinnati neid vastastikku ja kuulati ka õpetajate arvamust. ?Mustvee inimesed on väga head suhtlejad ja lausa uudishimulikud. Pidevalt küsiti, miks me maalime. Mõned küsisid koguni, kuidas nad maale endale saaksid,? rääkis üks õpilastest Juliana Fjodorovna. Õpetaja Imbi Kruuv märkis, et praktikapäevadel tehtud akvarellidest on plaanis Mustvee linnapäevade ajal kultuurikeskusse näitus üles seada. Näitus kavatsetakse korraldada ka Mustvee Tervisekeskuses ja kohalikus tuletõrjemajas.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus