Õppida pole kunagi hilja

Võib kõlada päris õõvastavalt, aga päästealane õpe kestab surmani. Tegelikult tähendab see selles valdkonnas elukestvat õpet, sealt saadavad teadmised on olulised nii noortele kui ka eakatele. Ennetustöö päästevaldkonnas hõlmab kõiki vanusegruppe ja sellekohased teemad on alati ning igal ajal olulised. Õnneks on ennetustöö tegijad märganud, et järeltulevad põlvkonnad on terased teadmisi omandama ja ei ole sugugi ime, kui lapsed ja noored vanemaid õpetavad. Kuidas ohutult tulega ümber käia, ahju kütta või lõket teha, mida pidada silmas, kui elekter teadmata ajaks ära läheb, millised on kriisivarud, kuidas jääda ellu ekstreemsete ilmaoludega – need ja paljud muud päästelased teadmised peaks olema meil kõigil.
Kui õnnetus või hädaolukord käes, saab ka internetist teadmisi ammutada. Aga kui internetti pole? Siis tuleb oma tarkusega hakkama saada. Inimene õpib läbi elu, see tähendab sedagi, et õpitakse kogemuse kaudu. Tegelikult oleks siiski hea, kui oleks varem õpitud. Millised ja kui suured kriisid ning katsumused tuleb läbi teha, et päriselt ja tõsiselt hakataks mõtlema, mis peaks olema kodus, kui näiteks elekter pikemaks ajaks ära läheb? Millal võetakse teadmiste omandamist tõsiselt?
Päästeameti ennetustöötaja Elari Kliiman koolitab elanikkonda. Kui vähegi võimalik, siis peaks koolitusel osalema. Mis siis, et kunagi on mingitel koolitustel käidud, ikkagi tasub teadmisi värskendada ja uuendada. Nii mõndagi ohutusalast on lisandunud, näiteks kas teate, et on olemas laetav elektripirn?

blog comments powered by Disqus