Tartu Filmifondiga allkirjastati leping

Aive Tamm kirjutamas alla koostöökokkuleppele Tartu Filmifondiga. Vasakul Tiit Toots ja paremal Sven Tobreluts. FOTO: MARIA KILK


Kolmapäeval, 21. juunil allkirjastasid viie Lõuna-Eesti maakonna esindajad pidulikult koostöökokkuleppe liitumiseks Tartu Filmifondiga. Teiste seas allkirjastas lepingu ka Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse juhatuse liige Aive Tamm.
Seega on Tartu Filmifond nüüd suurim Eesti regionaalne filmifond, hõlmates geograafiliselt väga eripärast ja ka looduslikult mitmekülgset piirkonda.
Filmirežissöör Moonika Siimets, kes tutvustas üritusel filmiinimeste vajadusi, tõi välja, et Lõuna-Eesti elujõuline kultuur ning võro, seto ja Peipsiveere kultuuriruumid on loomeinimeste jaoks väga inspireerivad.
„Me peaksime olema uhked selle elava pärandi üle, mis meil alles on ja seda ka enesekindlamalt esitlema. Ka mina olen Lõuna-Eestiga väga seotud ja siinne mõtteviis ning selle kultuuriruumi mõju on olemas kõikides mu filmides. Ma näen asju teisiti ja see teeb mind huvitavaks ka globaalses filmimaailmas, kus oodatakse loojatelt oma käekirja. Olen uhkusega lõunaeestlane,“ sõnas Siimets.
Kohtumisel arutati ka Tartu Filmifondi tulevasi tegevusi Lõuna-Eestis. Plaanis on alustada kohalike ressursside kaardistamisest: koguda kokku info lokatsioonide ja teenusepakkujate kohta. Ühiselt leiti, et üheks fondi oluliseks tegevuseks on tulevikus erinevate teenusepakkujate filmispetsiifiliste oskuste ja teadmiste tõstmine.
Pikemalt peatuti ka filmilokatsioonide teemal. „Filmitegijate jaoks on sobiv lokatsioon sageli väga erinev sellest, mida esitletakse turistidele põneva sihtpunkti või vaatamisväärsusena,“ kommenteeris näitleja, režissöör ja produtsent Anti Reinthal, kes on lisaks ka Jõgeva valla kultuuriasutusi koondava ühendasutuse Jõgeva Valla Kultuur juhataja.
„Otsitakse puutumata ja ehedaid keskkondi, mis loovad emotsioone ja panevad mõtlema kohtade lugudele,“ lisas Reinthal.
Lõuna-Eesti lokatsioonide kaardistamine ja nende fotografeerimine on ka Tartu Filmifondi järgmine tegevus. Juba aasta lõpul valmib ülevaade erinevatest Lõuna-Eesti filmilokatsioonidest. Tartu Filmifond kutsub üles fotograafe ja filmihuvilisi saatma fondile fotosid Lõuna-Eesti põnevate paikade kohta, olgu need siis loodusest, industriaalsetest aladest või nurgatagustest avastamata paikadest.
Tartu Filmifond on toetanud filmide loomist Tartus ja Tartumaal alates 2015. aastast. Aastate jooksul on toetatud üle 30 filmi, nende hulgas Anna Hintsi dokumentaalfilmi „Savvusanna sõsarad“, mis on pälvinud rohket rahvusvahelist tunnustust, nt parima režissööri preemia Sundance›i filmifestivalil. Tartu Filmifond toetab tagasimakse süsteemi alusel täispikkade või lühimängufilmide, dokumentaal- ja animafilmide ning kvaliteettelesarjade tootmist. Fondi toetussumma ühele filmiprojektile on kuni 30% fondi regioonis tehtud abikõlblikest kuludest.
Tartu Filmifondi laienemise koostöökokkuleppele kirjutasid alla:
Külli Hansen (Tartu Filmifond), Sven Tobreluts (Tartumaa Omavalitsuste Liit), Aive Tamm (Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus), Lennart Liba (Põlvamaa Arenduskeskus), Anneli Kattai (Valgamaa Arenguagentuur) ja Tiit Toots (Võrumaa Arenduskeskus).
VOOREMAA

blog comments powered by Disqus