Juhtkiri: Eesti toit kõlbab Euroopasse küll

Kui varem arvati visalt, et meie toiduainetööstused suudavad eksportida vaid idanaabri põhjatule turule, siis üha enam peavad skeptikud tõdema: Eesti toit kõlbab Euroopassegi. Eks sinna viidud ju ennegi üht-teist, aga ega meid seal eriti näha tahetud ja ei taheta ilmselt praegugi.

Pole just kuigi päevakohane, aga küllap on Euroliitu astumine aidanud Eesti toidul Euroopasse murda. Sest asjaajamine on tunduvalt lihtsamaks läinud ja kui ostja olemas, pole vahet, kas müüa Tartusse või Rootsi mõnele kauplusele.

Paljud tootjad tunnistavad, et just asjaajamise lihtsus on neid innustanud oma toodetut “vanadele” Euroliidu liikmetele pakkuma. Erandiks pole ka E-Piim. Skandinaavias on juustu hind atraktiivne ja firmal tasub pingutada. Eksporditi ju enne 1. maidki ? Hollandisse, Saksamaale, Itaaliasse. Nüüd aga on sihikule võetud just Skandinaaviamaad.

E-Piimale on selge, et lihtsalt niisama meie juustukange ei taheta. Selleks peab tootel olema ka kaubanduslik pakend. Seetõttu investeerib ettevõte 30 miljonit krooni väikepakendamistsehhi, kus suudetakse pakkida 15 tonni juustu päevas. Väikepakenditööstus peaks kava kohaselt valmima juba augusti lõpuks. Jaekaubandusettevõtete kaudu hakatakse põhjamaalastele pakkuma 300- ja 600-grammistesse pakenditesse pandud nii viilutatud kui ka tükkjuustu.

E-Piima finantsdirektori Taavi Aasa kinnitusel võiks Eesti suuremates kogustes välisturgudele ja otse jaekaubandusse müüa ainult juustu, vähesel määral ka jogurteid ja võib-olla veel mingeid marginaalseid tooteid, näiteks kasvõi piima.

Aas rõhutab veel, et Skandinaaviamaadesse pole meil mõtet müüa ümbertöötlemisele ehk sulatamisele, näiteks pizzakatete valmistamiseks minevat juustu. Seda pakuvad Leedu ja Poola palju odavama hinnaga. Meie väljundiks on otse jaekaubandusse müüdav väärindatud väikepakendijuust.

blog comments powered by Disqus