Eesti esigrillija elab ja töötab Voorel

Tiit Trevele on usaldatud ka presidendikohustused. Vastutusrikkale positsioonile jõudmiseks aitasid kaasa tema oskused ja kogemused kulinaariavallas, täpsemalt grillimises. Nimelt juhib Tiit Treve presidendina Eesti Barbeque Assotsiatsiooni. ?Barbeque tähendab lahtiseletatult küpsetusprotsessi, kus liha valmib madalal temperatuuril, mis ei tohi ületada vee keemistemperatuuri, suitsu ja kastme koosmõjul,? on Treve ise kirjutanud brozüüris ?Grillisõbra taskuraamat?

Sel nädalavahetusel tuleb Tiit Trevel täita rahvusvaheline roll. Jõgevamaa voorte keskel elav mees on Saue mõisas toimuva rahvusvahelise Grillfesti peakorraldaja.

Esimene küpsetustöö Olav Ehala koduaias

Mitmete inimeste elukäigus ja ka nende tipptasemele jõudmisel mängib olulist rolli juhus või lihtsamalt öeldes saatus. Samuti võib kunagine ebaõnnestumine hiljem hoopis kasulikuks osutuda. ?Mu vanaisa oli Muhumaa mees. Nii hakkas meri mindki meelitama. Läksin kutsekooli laevaautomaatikat õppima. Selgus aga, et välismaistele laevareisidele minekuks mulle viisat ei anta. Põhjus võis olla selles, et mu vanatädi elas Rootsis,? jutustas Tiit Treve. Nõukogude- Ungari kultuurifestivalil sotsialistlikus Ungaris õnnestus tal õpingute ajal siiski ära käia. ?Reisil oli kaasas ka helilooja Olav Ehala, kelle kodus toimus hiljem ka reisiseltskonna kokkutulek ja meenutusteõhtu. Mind kui kõige nooremat pandi liha küpsetama. Mäletan, et küpsetamise tulemuseks oli mingi vorstilaadne toode, millega seltskond rahule jäi,? meenutas grillimeister 23 aasta taguseid sündmusi.

Kokandusealast koolitust pole Tiit Treve saanu. Ta on iseõppija, kelle jaoks grillimine on ennekõike hobi. Meistrimehe sõnul on sellel kokakunstiliigil aga väga sügavad ajaloolised juured. ?Mitmed ajaloolased peavad grillimist esimeseks toidu termilise töötlemise võtteks. Arvatakse, et algselt toorest liha söönud esiisad märkasid suureks üllatuseks, et pärast metsatulekahjusid leitud kõrbenud looma liha maitses hoopis paremini kui toores.?

Seltskondlik ajaviide, mis tekitab sõltuvust

Grillimine on toidu kuumutamine hõõguvate süte kohal, kusjuures puu tuleb põletada ilusaks punaseks söeks. Samas tekib ka rida küsimusi. Kui kuumad peaksid olema söed, et toit korralikult läbi küpseks, kuid samas ära ei kõrbeks? Millist puitu või ahju kasutada? ?Mis puudesse puutub, siis peaksid kõige paremini sobima lepp, kask ja vaher. Ise tean, et mida rohkem grillimisega tegelda, seda enam küsimusi tekib. Grillimise filosoofilise olemuse peab aga iga tegija oma vaatevinklist ise ära tabama. Kindlasti võib grillimist lugeda seltskondlikuks ajaviiteks, mis tugevat sõltuvust tekitab.?

Vähe on päevi, mis Tiit Trevel ilma grillimata mööduvad. Sageli korraldab ta grillpidu Voore Külalistemaja klientidele. Ühena ekstreemsematest grillimispäevadest Eestimaal mäletab ta 37 külmakraadiga Otepääl toimunud Maailmakarika etappi suusatamises, kuhu üks seltskond teda grillima kutsus.

Kui meistergrillija oma tööd teeb, räägib ta põhjalikku ja ühtlasi humoorikat juttu selle protsessi olemusest. ?Mulle meeldib nalja teha, ausalt öeldes olen pisut edevgi. Kõige vaimukamaks toidukommentaatoriks pean ma aga Allan Hooki. Grillfestivalidel on alati oodatud ka naljavennad Erkki Kõlu ja Valdo Jahilo.?

Headeks nõuandjateks kokakunstis nimetab Treve ka telekokk Jazzi ja näitlejast kokanduskunstnikku Peeter Kardi.

Grillitud on ka jaanalinnuliha

Treve räägib, et kõige lihtsam olevat grillida noore kodusea liha. Samas sobivat grillimiseks põhimõtteliselt igasuguse looma või linnu liha ning kala. Hästi saab grillida näiteks jänest. Lõuna-Aafrikas toimunud rahvusvahelisel grillfestivalil grillis ta aga jaanalinnuliha. Sellel festivalil pälvis aga esikoha kaste, mille valmistas Tiidu kaasa Inga.

Tiit Treve oli ka 2001. aastal Sveitsis toimunud grillfestivalil Eesti delegatsiooni juht. ?Enne Sveitsi sõitu korraldati grilltoitude presentatsioon tollasele Eesti valitsusele eesotsas peaminister Mart Laariga. Treve ja tema abiliste grillitud liha on proovinud ka president Lennart Meri.

Uurisime, milliseid toidud või joogid sobivad grillitud kraami kõrvale. ?Lisandiks on head kartulid või oad. Grill-liha või -kala juurde võib juua igasuguseid jooke. Mina pean parimaks õlut, veinisõbrad arvavad aga kindlasti teisiti.?

Eesti Barbeque Assotsiatsiooni president on Tiit Treve aastast 2000. Kaua tema volitused kestavad, pole otsustatud. Ühingusse kuulub 40-50 inimest.

?Tegelikult diskuteerib sõna barbeque päritolu teemal kogu maailma küpsetusrahvas juba pikki aastaid. Arvatakse, et see olevat pärit Lähis-Idast, Prantsusmaalt, Hiinast või Polüneesiast. Kasutatud on ka kirjapilti ?BAR-B- QUE, samuti BARBEQUE?. Mulle tundub, et kui paremat teha pole, las siis vaidlus käib. Kui võtta aga kasutusele maakeelne parbekjuu, võiks ju selles küpsetusviisis Eesti juuri otsida,? arutleb Treve.

Vooremaa on südamelähedane

?Vooremaa on mulle igati südamelähedane. Kiitust väärib ka Saare vald ning vallavanem Jüri Morozov,? lisas ta.

Ka Inga Treve töötab Voore külalistemajas. Temale on usaldatud areneva puhkemajandusettevõtte raamatupidajatöö. Voorel elavad ka Trevede nooremad pojad, 14-aastane Max ja 13-aastane Tim-Knut, kellel maal vanemate abistamisel ikka palju tegemist ja ega grillimistöögi pole neile võõras. Vanem poeg 18 aaastane Tjören elab iseseisvat elu Tallinnas. Poiste nimede autor on pereisa Tiit ise.

Varsti ootab Tiit Trevet aga taas ees väliskomandeering. Ta juhib Eesti delegatsiooni, kes sõidab grillimise maailmameistrivõistlustele Saksamaale.

JAAN LUKAS

 

blog comments powered by Disqus