Tihe konkurents toetusrahade taotlemisel

Esimestes taotlusvoorudes on Jõgevamaa ettevõtjad olnud väga aktiivsed mõlemast programmist rahade taotlemisel. SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse andmetel on Jõgevamaa ettevõtjad esitanud 9 stardiabi taotlust ja 4 infrastruktuuri taotlust, milledele võivad lisanduda otse EASi saadetud taotlused.

Head projektid võivad rahata jääda

Konkurents esimestes voorudes on ääretult tihe, kuna üle Eesti on esitatud ligikaudu 80 stardiabitaotlust. Stardiabi taotlused hinnatakse ja reastatakse vastavalt pingereale. Esimeses voorus läheb jagamisele 3 000 000 krooni ja eeldades, et enamik soovivad saada maksimumi lähedast summat (160 000 krooni), võib rahastamisele minna maksimaalselt 1/4 projektidest.

See tähendab, et esimeses taotlusvoorus võivad ka väga head ja kõrge keskmise hindega projektid jääda rahastamata. Samas on aga selline voorude süsteem kindlasti positiivsem kui ühekordne jagamine varasematel aastatel.

Jõgevamaa ettevõtjate poolt esitatud projektid olid väga erinevatest valdkondadest ja piirkondadest. Kõige atraktiivsemaks pean äriplaani, mille kohaselt soovitakse alustada Jõgeval eksklusiivsete suveniiride tootmist.

Metallitööd, majutusteenused ja autoremont

Lisaks sellele soovitakse alustada erinevate metallitöödega, majutusteenuse pakkumisega ja autoremondiga. Loodetavasti saavad mitmed esitatud plaanid ka rahastatud ja seeläbi mitmed noored ettevõtted arengutõuke.

Infrastruktuuri toetuse programmis on samuti taotluste kogusumma ületanud vooru mahu, mis on 25 miljonit krooni, üle 3 korra. Jõgevamaalt läks teele 3 taotlust ettevõtetelt ja üks taotlus omavalitsuselt, kus kasusaajateks oleks 5 piirkonna ettevõtet.

Järgmised taotlusvoorude tähtajad on ettevõtjate stardiabi programmi puhul 15. juuni ja ettevõtluse infrastruktuuritoetuse programmi puhul 10. juuli.

Infot mõlema programmi kohta leiate Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kodulehelt www.eas.ee ja lisainfot küsige julgesti SA Jõgeva Arendus- ja Ettevõtluskeskusest.

KAJAR LEMBER, SA Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus ettevõtluskonsultant

blog comments powered by Disqus