Eile heisati Jõgevamaal NATO lipp

Nüüd ja edaspidi on Eesti koos 25 vaba riigiga Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) täieõiguslik ja võrdne liige. Koos meiega võeti võimsa sõjalise alliansi uuteks liikmeteks Bulgaaria, Läti, Leedu, Rumeenia, Slovakkia ja Sloveenia. Eile tõmmati Brüsselis NATO peakorteri ees masti meie sinimustvalge. Selle tähtsündmuse auks oli lipuehtes terve Eesti. Eile hommikul kell kaheksa kõlas Jõgeva maakonnakeskuses NATO hümn. Maavanem Margus Oro tõmbas masti NATO sinisepõhjalise lipu, millel on kujutatud ring ja kompass. 4. aprillil 55-aastaseks saava organisatsiooni logol sümboliseerib ring liitlaste ühtsust ja koostööd, kompass aga alliansi liikmete ühise tee leidmist rahule. «Ilus lipp ja päris kena hümn. Arvata on, et Jõgevamaal on seda väga vähe esitatud, kui üldse, kuid meie pikk NATO-aeg on alles ees,» märkis muusikaõpetaja Kaido Järvsoo pärast hümni esitamist. Pidulikust lipuheiskamise hetkest osa saama tulnud linnaelanikud said meeneks NATO sümboolikaga õhupalle ja lipukesi.

Keskpäeval jätkus ülemaakondlik NATO-päev Tabiveres. Vallamuuseumi juures kuumas välikatel, kus Kaitseliidu Jõgeva Maleva naiskodukaitsjad Valli Villems, Merle Tennov, Riina Truija ja Aneth Jõeäär keetsid sõdurisuppi. Tegid kohe mitusada portsjoni ja nagu ikka, oli nende valmistatud toit ülimalt maitsev. Kolm aastat tagasi pakkusid nad omakeedetud sõdurisuppi ka Palamusel, president Meri sõi ja kiitis. «Kui ikka eesti naine keedab ja küpsetab, olgu ta NATOs või kus tahes, tuleb see hea,» jäi perenaine Riina välikatlas keedetud söögiga rahule. Et eile just sõdurisuppi pakuti, oli küllaltki sümboolne: astusime ju sõjalise organisatsiooni liikmeks.

Tabivere vallamuuseumi, kus on hea palju eksponaate Eesti vabadusvõitlusest, oli kogunenud kenake hulk rahvast. Ühtsesse leivalauda istusid maavanem Margus Oro, riigikogu liige Mati Kepp, maakonna omavalitsuste liidu esimees Ants Orgulas, Tabivere vallavanem Aare Aunap koos teiste valdade ja Kaitseliidu Jõgeva Maleva esindajatega.

«Meil on õnn olla selle päeva, kui Eesti astus sisse NATO uksest tunnistajaks. Kuigi sündmuse ajalooline tähtsus võib jõuda meieni ehk aastaid hiljem, on selge, et oleme teinud õige sammu. Meie rahvas on seda ju ühiselt otsustanud ja hääletanud liitumise poolt. See, kuidas meil edaspidi läheb, sõltub meist enestest. Täna istume siin ühise leivalaua taga, nagu eesti pere kombekohaselt ikka. Tähistame NATO sünnipäeva, samas on see meie jaoks uue traditsiooni algus, mida hakkame alles looma. Tänane päev on väärt, et üksteist saavutuse puhul õnnitleda, kuid samas tasub ka meenutada, kus, miks või kuidas oleme elanud,» rääkis maavanem Margus Oro. Oma sõnavõttudes rõhutasid päeva tähtsust ja õnnitlesid kohalolijaid ka Kaitseliidu Jõgeva Maleva asutaja major Ants Nurk, Riigikogu liige Mati Kepp, Tabivere vallavanem Aare Aunap, vallamuuseumi juhataja Ando Uus jt.

ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus