Kelmid saadavad võltsitud postipaki teateid

Viimastel päevadel on politseile laekunud kümneid teateid õngitsussõnumitest, kus antakse teada, et inimese pakk ootab kohaletoimetamist ja teatele on lisatud veebilehe link. Sellele klõpsates avaneb justkui kullerfirma DHL internetikeskkond, kuid see on pettus ning kui inimene sinna oma andmed sisestab, tehakse tema pangakontol soovimatuid tehinguid.

Viimati näiteks kaotas selliselt tegutsenud kelmidele üks Lõuna-Eesti proua 222 eurot. Juhtunut uurib politsei.

Veebipolitseinik Elerin Tetsmann kirjeldas, et SMSis jäetakse mulje, et inimene on saanud DHL-ilt paki, mille kättesaamiseks tuleb raha maksta. „Tegelikkuses püütakse inimesi sel moel meelitada sisestama oma krediitkaardi andmeid. Kindlasti ei tohi kunagi ühegi sellise SMSi peale hakata kuhugi oma paroole või andmeid sisestama, kuna see võib lõppeda pangakonto tühjendamisega,“ märkis veebipolitseinik.

Petuskeemi järgi saadetakse ohvri telefonile sõnum, milles on kirjas, et postipaki kättesaamiseks tuleb kinnitada makse. Lingile vajutades avaneb uus leht, kuhu on lisatud tuntud kullerfirma logo või mõni muu viide postiteenusele. Edasi minnes palutakse sisestada oma elukoha ja pangakaardi andmed. Oma andmed sisestades ja makse kinnitamisel ei laeku aga pakk, vaid kontolt kaob suurem summa raha.

„Sellised SMS-id tuleb oma telefonist kustutada ning informeerida kahtlase sisuga SMS-ist oma teenusepakkujat ning politseid,“ soovitas veebipolitseinik.

Paraku on politseini jõudnud juba üle Eesti kümneid teateid, kus inimesed on sellise pettuse ohvriks langenud. Kahju ulatub juba 10 000 euroni.

blog comments powered by Disqus