Kas Eesti hasartmänguseadus vajaks karmistamist?

SISUTURUNDUS

Hasartmängud ning kasiinod on osutunud rahva seas populaarseteks ja on saanud üheks osaks ühiskonnast. Kasiinode ning just intenetikasiinode areng on olnud plahvatuslik ning alati ei ole riigimehed nii kiired tegema ka vajalikke korrektuure seadusandlustes, mis reguleerivad hasartmängu valdkonda.
Hasartmängud on ajaloost teada juba nii kaugelt kui 3000 aastat e.m.a, kui vanas Mesopotaamias tunti kuueküljelist täringut, millega vastavaid õnnemänge mängiti. 

Tänapäeval  me näeme tänavapildis suuri reklaame, kus säravate ja kuulsate inimeste abil reklaamitakse kasiinofirmasid. Kõik on tehtud tarbijale lihtsaks, sisselogimiseks piisab siseneda läbi panga ning konto loomine kui selline pole vajalik. 

Kas käesolev seadusandlus on Eestis piisav, et kaitsta inimesi ka kasiinodest tulenevate ebameeldivate mõjudega?

Kasiinod Eestis

Väikeses Eestis on Maksu- ja Tolliameti andmetel kokku litsentsi saanud koguni 24 intenetikasiinot ning 3 maapealset kasiinot, kus inimestel on võimalik kohapeal mängida. Huvitav on see, Eestis on erinevaid hasartmängufirmasid rohkem  kui meie naabritel Lätil ja Leedul.
Lubatud viisideks mängida on slotid, spordiennustus, netipokker, live- kasiino, online bingo, rulett ning palju muud.

Esimesed internetikasiino litsentsid anti 2010. aastal ning toona oli üheks hasartmängulitsentsi saanutest teiste kõrval ka Triobet Eesti, praegune Betsafe Casino

Uute netikasiinode laialdane pealetulek on just viimaste aastate trend ning kõige lahkemaks litsentseerijaks Baltimaades on olnud Eesti.

Näiteid naabritelt Lätist 

Lätis on hasartmänguseadus Eestis kehtivast üsnagi erinev. Kui Eestis võib kasiinosse mängima minna alates 21. eluaastast, siis lätlased lubavad seda koguni alates 18. eluaastast. Kas see on liiga vara või mitte, las see jääda lätlaste endi otsustada. Ent olenemata sellest on Läti seadusandlus nõudlik, kuna kõik veebikasiinod peavad litsentsi uuendama igal aastal Loteriide ja Hasartmängude Järelvalve Inspektsioonis.
Kui Eestis on pigem populaarne just netikasiinode kasutamine, siis Lätis on vastupidiselt hulganisti maapealseid kasiinosid. Ainuüksi Riias on üle 100 maapealse kasiino. 

Läti on pannud piiri ka kasiinode promomisele ning nii-öelda meelitamiskampaaniatele, mis annavad ära tasuta keerutusi mängijatele. Samuti ei või tasuta keerutusi kinkida näiteks netikasiinosse konto avamise puhul ega tohi neid võita ka mängimise käigus. 

Kuidas reguleerib Leedu hasartmänge?

Leedu on reguleerinud oma hasartmänguseadusi hoopiski omamoodi. Näiteks on huvitav väljatoomist vääriv regulatsioon, mille kohaselt peab selleks, et teenusepakkuja saaks online kasiino loa, peab tal olema ka maapealne kasiino. Ära on ka määratletud, et selline teenusepakkuja peab omama vähemalt 10 mänguautomaadi saali ning 5 hobuennustussaali. Selline nõudlik seadusandlus vähendab ka Leedu turule sisenevate kasiinode arvu. 

Ealine piirang on Leedus sarnane nagu Eestiski – enne 21. eluaastat hasartmängudega tegeleda ei tohi.

Kuidas mängida vastutustundlikult?

Kui võtta Balti riike tervikuna, siis on nad vastutustundliku mängimise tagamiseks teinud ära hea töö. Missugused võimalused täpsemalt on Eestis? Et vältida õnnemängudega sõltuvuse küüsi sattumist, siis peavad litsentseeritud kasiinod võimaldama seada erinevaid piiranguid mängimise ohjamiseks. Isik saab ise endale panna peale kas ajalise mängupiirangu, kulutuslimiidi või hoopis sissemakse limiidi. Samuti võimaldatakse Eestis teatud hasartmängutooted üldse välistada. 

Hasartmängude mängimine on haarav ning kui mängus on rahalised panused, tuleb osata hoida pead selgena. Eestis on hasartmängusõltuvuse ning ka digisõltuvuse korral võimalik abi saada Hasartmängusõltuvuse Nõustamiskeskusest. Seega mängige vastutustundlikult ja teadke oma piire.

blog comments powered by Disqus