Maailm ei ole enam endine

24. veebruari varahommik oli teistmoodi meie kõigi jaoks. Hirm tuleviku ja ka oleviku ees on uus normaalsus. Maailm ei ole enam endine. Meie pilgud on pööratud Ukrainasse, meie südamed ning mõtted on praegu sealsete inimestega.
Viimastel päevadel ärkavad paljud küsimusega: kas sündmused Ukrainas on ööga veel tumedamad pöörded võtnud? Kas Kiiev on veel vaba? Teada saades, et taas kord on pealetung maha surutud, hingame veerand takti kergemalt.
Sõda rullib end lahti meie silme all sotsiaalmeedias, uudisplatvormidel ja televiisoris. Tänapäeva noor inimene võib sõjategevust jälgida lausa otse erinevatel platvormidel. See aga tähendab, et kriitilist meediatarbimist on praegu vaja enam kui kunagi varem. Oskust teha vahel õigel ja valel uudislool on praegu vaja rohkem kui kunagi varem. Ka mõistmist, et see ei ole venelaste sõda, on vaja enam kui iial varem. Sest Ukrainas toimuv sõda on president Vladimir Putini, mitte Vene inimeste soov. Seda näitavad ka meeleavaldused Venemaa suurimates linnades ja vene kogukondades.
Kohalikud omavalitsused on avanud võimalused annetamiseks ja abipakkide saatmiseks Ukrainasse. Paljud loomade eest seisvad organisatsioonid pakuvad platvormi, et toetada neid neljakäpalisi, kes on sõjas viga saanud või koduta jäänud. Kindlasti tuleb veenduda, et annetatud summad läheksid ka päriselt sinna, kuhu soovitud. Ja kel soov ning võimalused oma koduuksed sõjapõgenikele avada, saavad endast kohalikele omavalitsustele teada anda.
Maailm, nii katki kui see ka poleks, on praegu ühtsem kui kunagi varem. Sõjal ei ole 21. sajandil kohta. Slava Ukraini!

blog comments powered by Disqus