Ravimseene kasvatamine kasemetsas võimaldab suurendada puude kasvamisest saadavat tulu juba enne lõppraiet

Chaga ehk must pässik kasvamas.

SISUTURUNDUS

Esmakordselt kuulis Palamuse Metsaselts MTÜ juhatuse esimees Ain Malm kaasikus kasvava ravimseene kasvatamisest mõned aastad tagasi, kui osales Tartus toimunud metsateemalisel konverentsil. Metsakasvatajatele tutvustati Chaga OÜ pakutavat kasemetsa väärindamise võimalust, mis on metsamajanduses uuendusmeelne ja jätkusuutlik lähenemine.
Ainil, kelle omanduses on ligikaudu 100 hektarit metsamaad, tekkis ettevõtmise vastu huvi. Chaga ehk musta pässiku kasvatamiseks sobivad 30–35-aastased madala boniteediga kasepuistud. Kuna tema omanduses leidus sellist metsa, siis tänaseks kasvab 0,2 hektaril ravimseen chaga.

Kasvuperioodil puud raha
teenima

Madala boniteediga kasepuistud ei anna Aini sõnul kunagi korralikku vineeri või spoonipakku – puistu on paberi- või küttepuumets. Ravimseene kasvatamine võimaldab suurendada puude kasvatamisest saadavat tulu juba enne metsa lõppraiet. Ain ostis ettevõttelt 700 spetsiaalset tüüblit, et istutada need umbes 150 puu tüve sisse.
Belgia tipplaboris spetsiaalselt ette valmistatud chaga-tüüblite paigaldamiseks puuritakse igasse kasepuusse 4–6 istutusauku. „Keerulist ei olnud seal midagi,“ kirjeldab Ain tüüblite paigaldusprotsessi. Tema sõnul aeglustas töötempot ainult see, et vahepeal pidi käima kodus akutrelli akut laadimas. Nüüd, ligikaudu aasta hiljem on juba märgata, et kased on tüüblid omaks võtnud: „Nii nagu teooria ütleb – mustad rõngad on juba kujunenud.“
Ain pani igale puule keskmiselt 5 tüüblit. Esimese saagi kolmest saab ta 6–8 aasta pärast, kui toimub esimene korje. Pärast chaga-seene tegevuse lõppu saab kasepuid müüa edasi küttepuuks ning Aini kinnitab, et materjal kõlbab pärast chaga kasvatamist väga edukalt ka paberi tootmiseks.
Chaga OÜ esindaja ja seenekasvatuse projektijuht Silver Laus kinnitab samuti, et kased on hiljem täielikult või osaliselt kasutatavad paberipuiduna, kindlasti ka küttepuiduna: „Kui kasepaberipuidu hind on pärast 2018. aasta tippu olnud stagnantne, siis musta pässiku hind ja nõudlus on olnud pidevalt kasvav ja puult saadav tulu ka seetõttu oluliselt kõrgem.“
Neile metsaomanikele, kes ostavad koos tüüblitega Chaga OÜ-lt täisteenuse ehk paigalduse Chaga OÜ poolt, annab ettevõte ka 100% kasvugarantii. See tähendab, et kui chaga tüübel mingil põhjusel 2–3 aasta jooksul kasvama ei lähe, asendatakse tüübel uuega.

Uus ja huvitav kogemus
pikaaegsele metsaomanikule

Kasusaamisest oli Aini jaoks prioriteetsem hoopis uus kogemus. Hirmu ettevõtmise ees tal kordagi ei tekkinud: „Kui see lähebki vett vedama, siis vähemalt kogemus on olemas.“ Kindlust igale metsaomanikule annab ka see, et üle poole tuhande metsakasvataja on juba otsustanud ettevõtmise kasuks ning chaga kasvatamisega algust teinud.
Parim osa metsade väärindamise projektist on aga hoopis see, et Chaga OÜ võtab kohustuse korjatav saak tagasi osta. Säärane teguviis maandab kasvatajate riski, kes mõtlevad, mida saagiga peale hakata.
Ainil on metsaomanikuna hea tunne, kui metsas kasvab midagi, mida saab kasutada tervise hüvanguks. Rahvameditsiinist tuntud mustast pässikust valmistab kohalik Eesti ettevõte Chaga OÜ mitmeid immuunsust toetavaid tooteid. Kuna teadusuuringutes on chaga näidanud tugevat bakterite, seente ja põletikuvastast toimet, valmistavad nad sellest eliksiire.
„Chaga Health eliksiiri valmistamisel kasutatakse lisaks teistele kodumaistele ravimtaimedele nagu raudrohi, männikasvud ja mesi, just musta pässikut ehk chagat. Ekspordikasv ja turu ootus eeldab seda, et meil on piisavalt kvaliteetset toorainet, millest eliksiire valmistada. Seetõttu on meie ootus, et aina enam metsaomanikke leiaks tee chagakasvatuste rajamise juurde,“ kõneleb Silver Laus.
Chaga OÜ eliksiiride seas on metsa- ja nüüd ka chagakasvataja Aini lemmikuks kujunenud astelpalju oma: „Meil siin mitmed firmad teevad teda ka maitsestamata, noh see ei ole suurem asi – mõru vesi.“

Tasuta infopäev 12.02.2022
Chaga OÜ korraldab tasuta infopäevi erinevais Eesti paigus, et kõik meditsiiniseente istanduse rajamise vastu huvi tundvad metsaomanikud saaksid praktilise koolituse sellest, kuidas tüüblite paigaldamine päriselt välja näeb.
Chaga OÜ korraldab koostöös kolme Jõgevamaa metsaühistuga (Vooremaa Metsaselts, Palamuse Metsaühistu, Saare valla erametsaomanike ühing) chaga kasvatuse õppepäeva. Järgmine infopäev toimub 12. veebruaril kell 11 Pros-sa talus Maardla külas Mustvee vallas. Koordinaadid: 58°41’47.6”N 26°43’12.2”E
Infopäeval osalemiseks tuleb ennast registreerida:
https://forms.gle/BZgqkFKqDi5TT7ku7 või Elisabeth Tamm, Chaga OÜ seenekasvatuse müügijuht, elisabeth.tamm@chagahealth.eu, tel +372 5371 4100.

blog comments powered by Disqus