Kas olete ajalehed juba tellinud?

Maret Vooder, pearaamatupidaja:
«Senini olin tellinud ja lugenud Postimeest, kuid nüüd vahetasin selle Maalehe vastu. Tahan lugeda rohkem maateemalisi lugusid ja tellisin lehe terveks aastaks. Maaleht mulle meeldib, sellel on ka huvitav lisa kaasas. Leht on mahukas ja seda ei jõuagi korraga läbi lugeda. Päevapoliitikat ja muud on selles ka, aga see tuleb tagantjärele, nii et peaksin iga päev käiva Postimehe ikka uuesti tellima. Vooremaad ma ei telli, seda annab mulle sõbratar lugeda. Kui maakonnaleht veel paremaks läheb, ehk hakkan siis seda ka ise tellima. Meeleldi loeksin kodundusest ja aiandusest. Perenaiste jaoks võiks ka lehes midagi olla. Ajalehed ja ajakirjad on kallid, nii me neid siis lugemiseks vahetame, tütrele tellisin ajakirja Kodu ja Aed.»

Hansi Nahkur, loomapidaja, pensionär:
«Alles neil päevil sai Vooremaa tellimust kolme kuu peale pikendatud. Terveks aastaks tellimine võtab korraga palju raha, seepärast jupitangi. Vahepeal tellisin ka Maalehte, kuid nüüd olen jäänud ainult ühe lehe peale. Oma rajoonilehe pidev lugeja olen juba Kolhoosniku ja Punalipu ajast peale. Nüüd on läinud leht palju ilusamaks ja huvitavamaks, loen selle otsast lõpuni läbi. Mind huvitab küla- ja maaelu. Laupäevased pikad lood on kõige paremad, igasugused küsitlused samuti ? vahel trehvan seal nägema mõne oma vana tuttava pilti ja juttu. Ristsõnu ma ei lahenda ja seda lehekülge ei loe. Reklaame vaatan küll, mitmeid selliseid lehti ja katalooge topitakse ka priilt postkastidesse. Vahel olengi reklaami mõjul mõne asja posti teel tellinud.»

Udo Ets, mulk:
«Olen mulk ja varem tellisin pidevalt Sakalat. Nüüd olen juba jupp aega siinkandis ja loen Vooremaad. Öeldakse ju, et kohaliku eluga peab kursis olema. Loen, mida rahvas kirjutab, ka kuulutusi ja seda, mida sulipoisid on korda saatnud ja kõike muud. Maalehe loen aga vahel kaanest kaaneni läbi, see on kopsakas leht ja rohkem maainimese jaoks mõeldud. Lehel on ka lisa kaasas, see Targu Talita ongi perenaise maiuspala. Ajalehed tellib meil ikka vanaperenaine ja tema nimele need käivadki. Eks see ole ka natuke nagu prestiizi küsimus, kelle nimele lehed käivad. Ajalehti loeksin muidugi rohkem, aga need on nüüd ju paganama kallid. Põhiuudised saan kätte televisioonist. Aktuaalsest Kaamerast saad selle teada, mis lehte alles järgmisel päeval jõuab.»

Juhan Viigipuu, vanaisa:
«Lehti ma enam ei telli. Vaatan telekat ja kuulan raadiot, nendest tuleb mitme kanali ja laine pealt uudiseid ja poliitikavärki, nii saan kõigest teada. Vanasti, kui leht maksis mõne kopika, tellisin kohalikku lehte ja Rahva Häält. Tihti olid nendes pikad kõned sees ja lugeda polnud suurt midagi, aga odava raha eest võis ju lehti tellida ja majapidamises läks pehmet paberit ikka vaja. Nüüd on läinud elamine kallimaks ja ega Euroliitu minneski miski odavamaks lähe. Põhiline mure on, et kõht täis ja tuba soe oleks, mis siin veel lehtede tellimisest rääkida. Lehed on puha reklaami täis, sealt polegi midagi lugeda. Neljapäevast Vooremaad ikka vahel ostan, seda just telekava pärast.»

Ulmar Sarapik, töötu:
«Ei ole tellinud ega osta ka, sest mul pole selle jaoks piisavalt raha. Raamatukogus on kõik olemas, seal saan lugeda. SL Õhtuleht mind ei huvita, põhiliselt võtan Päevalehte ja Vooremaad, alustan lugemist tööpakkumistest, alles siis vaatan muud. Mulle meeldib ristsõnu lahendada, aga lugemislauas ma seda teha ei saa. Õnneks on mul küllaltki suur tutvusringkond, kes ristsõnu kokku korjavad. Vanade ajalehtede ja ajakirjade patakaid on vedelemas küll, sealt leiab lugemiseks ja vaatamiseks nii mõndagi huvitavat. Uuemaid uudiseid saan Uno raadiost, sealt tuleb eesti muusikat ja uudiseid ööpäev läbi. Ärilehte ja muud reklaami tuuakse mulle tasuta koju, samuti ajakirju Ärgake ja Vahitorn ? eks nendest ole ka ikka midagi lugeda.»

Gerda Nõmmik, taluperenaine:
«Tellitud on Maaleht ja Tervis, Maakodu, Pere ja Kodu käib ka. Vooremaad küll loen, aga ei telli, sest see tuleb naabritele, kellega me vahetame omavahel lugemist. Ühte majja pole ju mõtet topelt lehti tellida. Koos vallalehega tuleb meile kord kuus siiski ka Vooremaa. Lapsed üritavad ikka selle ristsõna lahendada. Oleme abikaasaga arvamusel, et tuleb tellida vaid vajalikku ja just nii palju, kui läbi lugeda jõuad. Kollast ajakirjandust, nagu SL Õhtuleht, Kroonika või midagi muud sellist me põhimõtteliselt ei vaata, sest nende peale ei tasu raha ega aega raisata. Vajalikke uudiseid saab raadiost ja televisioonist, kui aga midagi hakkab põhjalikumalt huvitama, võtan arvutist interneti lahti.»

ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus