Aitäh elutöö eest, Jüri Alandi!

Esmaspäeval saadeti sügava lugupidamisega pensionipõlve nautima teenekas päästevaldkonna juht Jüri Alandi. Tänavu oleks Alandil täitunud 42 tööaastat oma valdkonnas.
Pääste, inimeste hoidmine ja oskus rohkem märgata on olnud Alandi elutööks. Seitse aastat tagasi Vooremaale antud intervjuus meenutas mees, et taasiseseisvunud Eesti Vabariigi algusaastatel olid kõik ühe asja eest välja, taheti ruttu üles ehitada inimväärne ühiskond, kus põhitähelepanu on inimesel. Ja seega suunas Alandi oma mehed algul Rootsi õppima, kus õpiti, et lugupidamine tuleb elus alati välja teenida. Ning see oli Alandi jaoks oluline.
Mehe tööaastatesse jääb raskeid sündmusi, mis ilmselt iial ei unune. Neist raskeim on kindlasti Pala bussiõnnetus. „Olukorda muudab see, kui me inimese teadvust püüame muuta. Margus Oro ja Ülle Krikman tulid mõttele hakata õpetama lastele riskiolukorras käitumise oskusi. 20 aastat tagasi sündis projekt „Kaitse end ja aita teist“. See oli kaks aastat enne traagilist Pala õnnetust. Ka Pala kooli õpilased osalesid koolitustes. Õnnetuse hetkel oli bussis noormees, kes suutis šokist hoolimata avariisse sattunud bussil akujuhtme maha võtta. Sellega hoidis ta ära veel suurema tragöödia,“ meenutas Alandi Vooremaas.
Oma tööaastate jooksul ja ka muidu rõhutas Alandi inimeste olulisust. Ja teab tänagi, et kui inimeste eest seista või neid oma turvalisusele rohkem mõtlema utsitada, juhtub vähem õnnetusi ja meie ühiskond on tervem ja õnnelikum. Alandi panus maakonda on hindamatu. Aitäh talle!

blog comments powered by Disqus