Majandusalasel koostööl Valgevenega on perspektiivi

Delegatsioon, kuhu kuulusid Jõgevamaa ja Tartumaa omavalitsusjuhid, tõdes  hiljutisel õppereisil Valgevenesse, et selle riigi majandusringkondadega on võimalik teha senisest mitmekülgsemat koostööd, mis  kahe piirkonna vaatevinklist võiks eriti tõhusalt kulgeda põllumajanduse alal.

Delegatsiooni juhi ja õppereisi korraldaja, Riigikogu Valgevene toetusrühma liikme Aivar Koka sõnul  viibisid Jõgeva- ja Tartumaa omavalitsusjuhid Valgevenes sealse kaubandus- ja tööstuspalati kutsel.

“Selle organisatsiooni Minskis asuvas esinduslikus peahoones toimunud  konverentsil  kuulasime kuut ettekannet, mis käsitlesid Valgevene ettevõtlust, omavalitsuste tegevust, sotsiaaltööd ja teisigi eluvaldkondi. Nii saime tuttavaks selle maa elukorralduse ja arenguga,” rääkis Aivar Kokk.

“Delegatsiooniga kohtunud Eesti suursaadik Valgevenes Jaak Lensment  märkis, et  Eesti ja Valgevene majandusalases koostöös pole poliitilisi takistusi,” ütles reisil osalenud Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev. “Suursaadik nimetas Valgevenet tööstuslikult arenenud riigiks, millega on Läti ja Leedu võrreldes Eestiga märkimisväärselt aktiivsemalt ärisuhetes olnud ja kaugemale jõudnud. Medininkai piiripunktis  nägimegi  kümnete kilomeetrite pikkusi Valgevene veoautode kolonne, mis sõitsid Leedu ja Läti suunas. Teadaolevalt on lätlased võimaldanud Valgevenel oma kaupa ka Riia sadamasse viia. Olen kuulnud et Valgevene majandusinimesed on väga korrektsed kokkulepetest kinni pidajad.”

Põllumajandus eelkõige

Riigikogu liikme Aivar Koka arvates tasuks jõgeva- ja tartumaalastel valgevenelastega koostööd kavandades lähtuda eelkõige põllumajanduse huvidest.

“Põllumajandusfirmades kasutatakse juba praegu suurtes kogustes Valgevenes toodetud väetist. Paljudes riikides hinnatud Valgevene kaubamärgiga põllutöömasinad on Eestisse jõudnud enamasti Läti ja Leedu firmade vahendusel. Edaspidi võiks masinate eksport toimuda otsesuhteid kasutades,” nentis Kokk. Ettevõtlusest võrsunud poliitik peab  perspektiivikaks ka eestimaise piima Valgevene kaudu Venemaale turustamist.

Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimehele, Põltsamaa vallavanemale Toivo Tõnsonile pakkus Valgevene õppereisil suuremat huvi tööhõive temaatika. “Tööhõive parema tagamise huvides peetakse Valgeveneski oluliseks ettevõtluse arengut.   Tõdesime, et Valgevene on ka huvitav ja mitmekülgne turismimaa, kuhu võiks Eestist sagedamini ekskursioone korraldada,” lausus ta.

Sotsialismilt kapitalismile

Tõnsoni sõnul on Valgevenes tunda sotsialismilt kapitalismile üleminekut. “Käivad erastamisprotsessid, ent ka riiklikul omandil on veel suur roll. Arstiabi ja haridus on aga täielikult tasuta kättesaadavad,” lisas maavanem Viktor Svjatõšev. “Valgevene teedel ja tänavapildis hakkavad silma reklaamid, kus ülistatakse kodumaist ettevõtlust,  kultuuri ja sporti.”

Jõgeva- ja tartumaalased tundsid huvi ka Valgevenes toimuva energeetikamessi vastu ja külastasid jäähalli, kus käivad aeg-ajalt treenimas ka Adavere kiiruisutajad. Valgevene kaubandus- ja tööstuspalatisse ning Eesti saatkonda jäeti maakondi tutvustavaid trükiseid.

Täna viibivad Eestis Valgevene juhtivad majandustegelased, kes kohtuvad ka mitme jõgevamaalasega.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus