Vägari diivanimeistritel tööd piisavalt

Vägari külas diivaneid tootva firma Pajusi Mööbel juhataja kinnitusel pole neil töö nappuse üle kurta põhjust. Praeguseks laekunud tellimused kindlustavad neile töö järgmise aasta märtsi lõpuni.

Pajusi Mööbli juhataja Jan Vilgatsi sõnul kuulub nende ettevõtete gruppi veel kaks mööblitehast asukohaga Tallinnas ja Läänemaal Paliveres. Pajusi Mööblis töötab 30 inimest, Tallinna tehases on ametis 15 ja Paliveres ka peaaegu 30 inimest. Ettevõtte omanikeks on kaks eestlast ja üks soomlane, kellest viimane tegeleb Soomes aktiivselt müügitööga.

Kõik need kolm ettevõtet valmistavad ühesuguseid diivanimudeleid, vahetavad omavahel kangariiet. Jan Vilgatsi sõnul on Eesti tarbija üsna nõudlik. Soovitakse, et diivani katteriie oleks ühte värvi, seljatoe padjad lillelise mustriga, ilupadjad kolmandat värvi. Väikesel mööblitööstusel läheks kõigi nende kangaste väljalõikamiseks liialt palju aega. “Selle ajaga, kui me jõuaksime teha ühe sellise eri värvidega diivani, suudame me teha 20 ühevärvilise kattega diivanit,” lausus Vilgats.

Soomlastele aga meeldivad tooted, kus diivan, selle seljatoe padjad ja ilupadjad on ühte värvi. Diivanite jaoks tarvilikke puitdetaile kohapeal ei valmistata, need ostetakse sisse Põlva ja samuti Rakvere lähistel tegutsevatest puidufirmadest.

Müügiosakond asub Tartus, Vilgats müügitööga otseselt ei tegele. Samas on müügiinimesed nende firmat viimasel ajal rohkem usaldama hakanud ja seetõttu saadakse ka suuremaid tellimusi. Varem oli Pajusi mööblitootjate jaoks tagasihoidlikum aeg märts, aprill ja mai. Ka sügis oli varem küllaltki vaikne, kuid praegu see enam nii pole. Tänu diivaneid edasi müüvatele firmadele Sotka, Asko ja Anttila  on olemas pikaajalised tellimused.

Hiljuti tööle asunud ostujuht Kerle Jõeäär lausus, et tema tegeleb kõigi kolme nende ettevõtetegruppi kuuluva tööstusega. Mujal käib ta kohapeal väga harva, sest omavahel suheldakse peamiselt  sidevahendite abil. Tema sõnul valmib kuus keskmiselt 150 diivanit. Septembrikuu kujunes aga  Pajusi Mööblile rekordkuuks, sest tehasest läks välja 700 diivanit. Üks diivan maksab umbes 200 eurot. Eelmise aasta kogemusest on teada, et just enne jõule tekib diivanitele suur nõudlus. Ostujuhi sõnul on neil tööl viis-kuus Pajusi valla inimest, kuid tööle  käiakse ka Põltsamaalt, Jõgevalt ja Vaimastvere ümbrusest. Keskmine palk on 500-600 eurot kuus, tublimad teenivad kuni 700 eurot.  Sageli tuleb inimestel teha ka ületunde, mille eest makstakse loomulikult lisatasu.

Töötajad on enamasti noored naised, kellel tuleb enne tööpäeva algust lapsed lasteaeda saata. Seetõttu on neil küllaltki keeruline hommikul Vägarisse tööle jõuda. Mõned töötajad käivad isikliku autoga, millega seotud kulutusi tööandjad osaliselt ka kompenseerivad. Tegelikult on Jõgeva kesklinnast Vägaris asuva mööblitööstuseni vaid 12 kilomeetrit, Põltsamaalt umbes 20 kilomeetrit. Praegu otsitakse Jõgevalt inimest, kes hakkaks töötajaid väikebussiga vedama. Õhtupoolikul sõidab Vägarist läbi päris mitmeid bussiliine, kuid tagada tuleb just hommikune töölejõudmine.

Teisipäeval tegi Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ringsõidu Pajusi vallas, kus tutvus ka siin tegutsevate asutuste-ettevõtete ning ühiskondlike objektidega.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus