Kadrinas valmivad laastukatusega nõiamajakesed

 

Kadrinas jääb üsna tee äärde osaühingu Puukujurid puidutöökoda, kus valmivad laastukatusega nõiamajad, bussiootepaviljonid, tualetid, aiamajakesed ja puhkekohamööbel.

Hiljuti valmis Kadrinas Vudila mängumaa jaoks 20 pinki ja lauda. Nõiamajakesed lähevad igale poole üle Eesti — nii eraisikutele kui ka asutustele-ettevõtetele, samuti lasteaedadele.

“Oleme oma toodangut tutvustanud mitmetel laatadel ja saanud ka tellimusi,” rääkis osaühingu tegevjuht Tanel Pirk. 

Esimene nõiamaja läks Raplasse

Tegemist on täiesti isemoodi majakestega, mida seni keegi Eestis teinud pole. Risti-rästi laastukatus peal ja poolik uks ees, meenutavad nad tõelist nõiamaja.

Üks esimesi selliseid majakesi läks Raplasse, seal oli ees ka  jändrikest puudest terrass, samuti ehitati sisse ka mööbel. “See on tõesti väga uhke maja,” kinnitas Taneli vigursaagijast vend Taavi.  

Materjali puhul on kõige aeganõudvam kõverate ja jändrike puude otsimine. Kui lõigatakse katuste jaoks laaste, siis järele jäänud haavakänd läheb alati puukujude meisterdamiseks. “Meil ei lähe midagi kaotsi, sest okstest saab mööbli,” rääkis Taavi Pirk.

Kevadel tõi firma endale ka lintsae. Kõik pinkide ja laudade jaoks vajalik saetakse nüüd ise. 

Talvel tuleb võimalikult palju maju valmis teha 

Puukujurid loodavad talvel vähemalt 20 nõiamaja ja 20 varjualust lattu toota, siis on järgmisel kevadel lihtsam. “Praegu me tegeleme n-ö tule kustutamisega ja ei jõua kõiki tellimusi nii kiiresti täita, kui soovitakse,” rääkis tegevjuht. Tänavu talvel toodetakse maju valmis nii palju kui võimalik, kuid kunagi ei minda üle n-ö masstootmisele.

“Meil on üks suur töö tehtud, sellega suutsime loodetavasti nii palju koguda, et talve saame üle elada,” rääkis ta.

Ettevõte otsib eelkõige turgu Rootsis ja Soomes. Juuli lõpus käisid vennad Pirgid käsitöölaadal Lõuna-Rootsis Båstadis. “Tanel suhtleb peamiselt Rootsiga, temale sobib just see müügitöö. Mina ajan asju kohapeal,” märkis Taavi. Ka Palamuse laadal sai omapärase laastukatusega majakestega tutvuda. “Ennast peab näitama,” möönis Taavi Pirk.

Tema sõnul on laatade kasutegur viiteaegadega: inimesed näevad ja mõtlevad järele ning mõne aja pärast tulevad sooviga majake osta.  Mõnikord võib ka pool aastat mööda minna, alles siis tullakse tellima.

Samas on laatadel võimalikud ka  emotsiooniostud — kui kaup kaasas, siis saad sellest ka lahti.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus