Ranna puhkekeskuses saab paintballi mängida

 

Nädal enne Suurt Paunvere Väljanäitust ja Laata peeti Peipsi ääres Ranna puhkekeskuses esimene tõsine paintballilahing, millega ühtlasi avati osaühingu Kondor Sport paintballiväljak.

Järgmine üritus ehk juba kõikidele huvilistele avatud lahing toimus 1. oktoobril. Ka sellele  jätkus osalejaid piisavalt. 

Alustas nullist

Paintballiväljaku rajas Rannale kohalik aktiivne noormees Martin Mässo. Ta ütles, et kaalus juba pikemat aega teha midagi sportlikku, aga samas ka sellist, millega elatist teenida saaks

“Läksingi alustava ettevõtja koolitusele plaaniga kirjutada äriplaan töötukassale. Koolituse käigus sain projekti valmis, mida hiljem veel täiustasin ning ka esitasin. Minu projekt kiideti heaks ning anti raha,” rääkis ta.

Mässo asutas firma, soetas mänguks vajaliku varustuse ning ehitas väljaku. Valmimas on ettevõtmist tutvustav interneti kodulehekülg www.peipsilahing.ee.

Ranna puhkeplats asub Peipsi kaldal kauni loodusega kohas, kus saab korraldada suvepäevi, lastelaagreid, vajadusel suvisel ajal telkida, mängida sportlikke mänge.

“Koostöös puhkeplatsi omanikuga jõudsimegi mõlemat osapoolt rahuldava tulemuseni. Kui temal on kliendid, saan mina neile tegevust pakkuda,” ütles Mässo.

Hetkel on Martinil paintballi varustust 20 komplekti, kuid ta plaanib veel tänavu neid juurde soetada.

“Pakun mängijatele täisteenust. Pärast mängu saab ennast pesta, kasutada sauna vaatega Peipsi järvele, vajadusel pakutakse ka süüa.”

Õues saab mängida kuni viie külmakraadiga, talveks tahab Martin Mässo valmis saada sisehalli, mis peaks tulema Lümati ja Ranna vahel asuvasse vanasse laudakompleksi.

“Selleks peame veel väga palju tööd tegema,” tunnistas ta. Kuid vajadusel saab mängida ka metsas, vanas karjääris. Ettetellimisel  tullakse ka kliendile sobivasse kohta ning korraldatakse võimas  lahing. 

Märksõnaks koostöö

Aktiivne noormees teeb koostööd teise piirkonnas tegutseva ettevõtja Taavi Pirgiga. “Taavil on Kadrinas külalistemaja, vajadusel saavad puhkajad seal ööbida. Veel on Kadrinas toitlustuskoht “Lühikeste meeste kõrts” ja kui puhkajad soovivad, võib Taavi ka Peipsil kaatrisõitu pakkuda,” rääkis Martin.

Taavi Pirk ütles, et paljud, kes Kadrinas firmapidusid korraldavad, kasutavad võimalust ja lähevad Rannale paintballi mängima. “Oleme koostöös päris palju hinnapakkumisi teinud, väga tänuväärt asi,” kinnitas ta.

Koostööd tehes proovivad Peipsi ääres tegutsevad firmad pakkuda turistidele võimalikult mitmekülgset meelelahutust, samuti ööbimis- ja toitlustusvõimalusi.


Järgmisest aastast lisandub paintballile meelelahutuslik mäng Fotojaht ning plaanis on kanuumatkad Kalevipoja radadel.
 

Tugevuseks varasemad kogemused ja kontaktid

MARIANN NÄÄR, töötukassa ettevõtlustoetuse peaspetsialist

i
Martin Mässo taotles töötukassalt ettevõtluse alustamise toetust, et rajada paintballiväljak ja pakkuda ka muid vaba aja veetmise võimalusi. Töötukassa otsustas esitatud äriplaani toetada. Martin oli varem ise hobi korras paintballiga tegelenud, seega olid äriplaani üheks tugevuseks taotleja varasemad kogemused ja kontaktid vastavas valdkonnas. Lisaks soovis ta pakkuda kvaliteetset ja konkurentsivõimelist teenust ning arendada kohalikku ettevõtlust ja turismi, mis aitaks kaasa piirkonna arengule ning vaba aja veetmise võimaluste suurendamisele.

Tegevuste elluviimisel plaaniti koostööd teha ka kohalike ettevõtete ja asutustega. Taotleja eesmärgiks oli tegevuse laiendamine, mitmekesistades teenuste valikut. Äriplaani toetas ka kohalik omavalitsus.

Tänavu on ettevõtluse alustamise toetuse taotlejate seas olnud noori vanuses 18-24 umbes kaheksa protsenti. Neist omakorda on toetust saanud 37 protsenti, mis on võrdne üldise toetuse saajate osakaaluga taotluse esitanutest. Võrreldes 2010. aasta, on noorte osakaal jäänud üldjoontes samaks.

Ettevõtluse alustamise toetuse eesmärgiks on töötu motiveerimine ning toetamine ettevõtlusega alustamisel. Äriideed otsides tuleks alustada endale tuttavatest valdkondadest, kus omatakse teadmisi ja kontakte. Nagu Martinigi puhul, on üheks äriideede allikaks kindlasti hobid. Edasi tuleks koostada äriplaan, et jõuda selgusele, kas ideed tasub realiseerida või mitte.

Kaaludes võimalust tegeleda palgatöö asemel ettevõtlusega, tuleks kindlasti kaaluda sellega kaasnevaid plusse ja miinuseid. Näiteks tuleb arvestada ebaregulaarsete ja rohkete töötundidega ning ettevõtte käivitusperioodil ka vähese või puuduliku sissetulekuga. Samas on ettevõtjal võimalik oma  aega ise planeerida ning edu korral tulu teenida.

Paintball

*Paintball ehk värvipall on väga aktiivne, dünaamiline, äge ja kaasahaarav meeskonnamäng, ühtviisi huvitav nii täiskasvanutele kui lastele.

*Kasutusel on pneumaatiline käsirelv (marker), mis tulistab värvikapslitega (pallikesed/kuulikesed), mis takistusega  põrkudes purunevad ja seda värvivad.

*Paintball teravdab mõistust, arendab loogilist mõtlemist ning paneb proovile füüsise ja meeskonnavaimu.

*Mängus tuleb täita konkreetne ülesanne.

*Paintball on sportmäng, mille eesmärk on vastasmeeskonna kõrvaldamine, tabades neid värvikuulidega.

*Eristatakse kahte peamist värvikuulimängu liiki – sport- ja metsamäng

*Nii elektroonilise kui ka mehaanilise markeri korral lükkab kuuli markeritorusse vedru abil liikuv kolb ja kuulile annab hoo markerist läbi liikuv süsihappegaas või sururõhk.

*Markeri küljes on kuule täis tops, kust uued kuulid sinna  liiguvad.

*Elektroonilist markerit eristab mehhaanilisest elektriline päästikusüsteem, mis võimaldab kuule kiiremini lasta.

*Värvikuul kujutab endast ümmargust kõva želatiinkesta, milles on värvisegu.

*Kuule valmistatakse želatiinist, veest, toiduvärvist ja polüetüleenglükoolist

*Kuul on biolagunev ja laguneb looduses umbes kuuga

Sihtmärgi tabamisel läheb kuuli želatiinkest katki ja värvisegu jääb sihtmärgile

*Enamik värvikuule valmistatakse 0,68 tollise kaliibriga markeritele

*Olemas on ka taaskasutatavad kuulid (reball), mis on valmistatud kummist

*Neid kasutatakse kokkuhoiu eesmärgil sportmängu treeningutel

*Enne taaskasutamist tuleb kuuli veega pesta ja kuivatada

*Lahingusimulatsioonides kasutatakse enamasti keskkonnale vastavat riietust.

*Sportmängus, kus maskeering on vähemoluline, kasutatakse eredamate värvidega riietust, et meeskondi eristada

*Alati kantakse kaitsemaski, lisaks on võimalik kasutada kaela-, pea-, labakäe-, keha-, sääre- ja küünarvarrekaitsmeid

Allikas:www.peipsilahing.ee

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus